Etiquetes

dimecres, 25 de juliol de 2012

"Pebreres farcides"


No passava pel meu cap publicar la recepta de les "pebreres farcides", tan típiques del meu poble. Però, per deferència a les meues seguidores i seguidors de les "terres del nord" (als quals no conec personalment, però sé que hi són), he decidit posar-la. 
A Oliva, tot i que ja n'hi ha molta gent que no sap cóm es preparen, tothom les ha provades i té alguna àvia, mare, sogra, tieta, ... o qui siga, que sap fer una bona cassola de "pebreres farcides".  A molts llocs se'n fan de pebres farcits, però vos puc assegurar que no són com els d'Oliva, els ingredients són totalment diferents, i també la seva manera de preparar-les.
 Des de sempre aquest ha estat un menjar d'estiu, es preparava la vespra i en un dia com el d'avui (Sant Jaume) es baixava a les casetes de la platja a menjar-lo, així, a temperatura ambient. És un menjar molt complet i pràctic per emportar. La tradició mana agafar-les amb les mans i menjar-les "a mos redó", i per acabar... una bona tallada de meló d'Alger (síndria).
Ací vos deixe la recepta:

Ingredients (per a uns 17 o 18 pebres):
  • 17 o 18 pebres (no massa grans, i sense plecs)
  • 500 g. de fesols de careta (si no en trobeu podeu utilitzar bajoqueta fina)
  • 750 g. de "recorte" (tonyina salada)
  • 750 g. d'arròs (un bon grapat per pebre i afegir-ne dos grapats més)
  • 4 o 5 tomaques grans
  • un bon grapat  d'alls
  • 2 o 3 branquetes de julivert
  • 300 ml. d'oli d'olives
  • paper d'estrassa

Preparació:
  • La vespra (o pel matí, si es volen preparar per la vesprada) posar a remull la tonyina (canviar l'aigua tres vegades).
  • Tallar la part de dalt dels pebres (no tirar les corones). Netejar les llavors i les vinces de dins. Rentar-los i salar-los per dins. Deixar-los ben encaixats dins d'una cassola que puga anar al forn. Tapar amb un drap de cuina i deixar-los que solten aigua.




  • Netejar i trencar els fesols a trocets.
  • Pelar i picar els alls i el julivert.
  • Pelar i picar 1 o 2 tomaques (reservar les altres per posar-les damunt).
  • Tallar a trocets les corones que havíem reservat dels pebres.
  • Rentar bé la tonyina i eixugar-la amb paper de cuina o un drap net. Tallar-la a trossos.
  • Buidar l'aigua que han soltat els pebres i deixar-los ben arreglats dins la cassola.
  • Posar l'oli al foc i sofregir un poc l'all, el julivert i la tomaca.
  • Afegir la tonyina i continuar fregint dos o tres minuts.
  • Abocar els fesols i els trocets de pebre, remenar i abocar 1/2 l. d'aigua aproximadament (si la tomaca ha deixat molt de caldo no cal posar-ne tanta, tan sols que quede cobert). Deixar coure a foc mínim, de 20 a 30 minuts més o menys.
  • Si la cocció ha evaporat tot el caldo afegir-ne un poc més.
  • Quan comence a bullir abocar l'arròs i remenar.

  • Comprovar el punt de sal i traure del foc.
  • Omplir els pebres.

  • Tallar a rodanxes les tomaques que havíem reservat, salar-les i tapar amb elles els pebres.

  • Mullar amb aigua el paper d'estrassa (jo no en tenia i he utilitzat paper de forn), i tapar la cassola.

  • Coure al forn a 250º al voltant de 2 hores.
  • Deixar refredar dins del forn.

Desitge que vos agraden.


Bon profit!







dimecres, 11 de juliol de 2012

Pastís de moca


Dilluns passat vam anar a sopar a casa la meva cunyada Anna. Sempre que li pregunte: "Què vols que porte?" escoltem a Pepe, el seu marit, per darrere dient: "Moca, moca, ... que porte moca." Li encanta. Fins ara li havia fet pastissos amb mousse de cafè, sols o combinats amb xocolate, però el dilluns vaig decidir fer el de moca i galetes clàssic de tota la vida, el que feien les nostres mares quan érem nosaltres menuts.
Al blog de lolacocina.com el vaig trobar, així que ací vos deixe com el vaig fer.
Ingredients:
  • 250 g. de mantega a temperatura ambient.
  • 1 cafè fort (30 ml)
  • 140 g de sucre
  • 2 ous + 2 rovells
  • 300 g de galetes tostades
  • 1 got de llet + 1 café
  • un xorret de brandy
  • ametles picades i fideus de xocolate per decorar
Preparació:
Fer un cafè fort i deixar que vaja agafant temperatura ambient.
Posar el sucre a la batedora. (Si el feu amb la Thermomix, el podeu fer molt fi per tal que no es note el granet, si no, podeu gastar sucre glass, o dissoldre´l amb el cafè).
Afegir a la batedora els ous i els rovells. Batre uns minuts amb el sucre.
Anar abocant el cafè (que no estiga calent) i continuar batent.
Posar la mantega, seguir batent sense parar fins que la moca quede molt fina.
Deixar la crema a la nevera uns 15 minuts.
Mesclar un got de llet amb l'altre cafè i el xorret de brandy,
Mullar una capa de galetes i col.locar-les sobre un plat o font de servir.
Posar una capa de moca per damunt.
Repetir una capa de galetes i una de moca fins que l'acabem.
Decorar amb els fideus de xocolate i l'ametla.
Deixar a la nevera fins el moment de servir.
Bon profit!




dilluns, 9 de juliol de 2012

Estocolmo

Buscant alguna cosa fresqueta per fer de postres m'he trobat aquesta recepta. Farà quasi vint anys que la tinc, me la va donar Mercedes, la mare de la meva amiga Ana. La recorde com si fora la setmana passada, a la voreta de la mar, explicant-me pas per pas la seva elaboració. Durant algun temps el vaig fer infinitat de vegades, estava molt de moda, i ... a cada celebració o sopar que anàvem... Estocolmo que duia. Ara per l'estiu és molt apropiat, refrescant pel gust de llima.
La recepta original duia "llengües de gat" al fons, però aquesta vegada he decidit no posar-les i incloure torró. No ha quedat gens embafós, a pesar del torró, el sabor a llima continua dominant.
S'ha de preparar el dia d'abans, inclús el podeu preparar i tindre'l congelat, tan sols cal traure'l del congelador unes hores abans de menjar-lo.
Ací vos deixe la recepta tal i com l'he feta:
Ingredients:
  • 2 gots d'aigua (500 ml.)
  • 1 pot de llet IDEAL
  • 1 llima: la ratlladura i el suc
  • 2 paquets de gelatina de llima
  • 8 cullerades de sucre (200 g.)
  • 1 pastilla de torró de Xixona
  • caramel líquid per al motle
Preparació:
Posar al foc un got d'aigua, el sucre, el suc i la ratlladura de llima.
Quan comence a bullir traure del foc i abocar la gelatina.
Remenar fins que quede ben dissolta.
Triturar el torró amb l'altre got d'aigua i afegir-lo a la mescla anterior
Mesclar bé i reservar fins que agafe temperatura ambient.
Mentrestant muntar la llet IDEAL (ha d'estar ben freda, deixar-la un dia abans a la nevera). No queda tan consistent com la nata però sí augmenta molt el seu volum.
Afegir-li la barreja de gelatina i torró i mesclar-ho tot bé.
Caramelar un motle i abocar-li damunt la mescla.
Deixar al congelador al menys una nit.
Traure unes hores abans de menjar-lo i deixar que es descongele.
Traure del motle, decorar i servir.
Bon profit!

dimarts, 3 de juliol de 2012

Gelat de xocolate


Encara que el xocolate m'agrada molt (pense que és l'ingredient estrella de la rebosteria), el gelat d'aquest sabor no és el meu preferit, per no dir que mai el menge, a no ser que l'acompanye un altre. Però he de reconèixer que, per als qui sí els agrada, ha quedat molt bo, amb un sabor intens de xocolate pur.
Ací teniu la recepta:
Ingredients:
  • 500 g. de nata (mínim 35% de matèria grassa)
  • 75 g. de sucre
  • 200g. de xocolate pur (+70%)
  • 100 g. de gotes de xocolate.
Preparació:
Posar la nata i el sucre dins d'un cassó al foc.
Anar remenant fins que comence a bullir.
Traure del foc i afegir el xocolate a trossos.
Menejar fins que quede tot desfet.
Deixar que es gele i posar a la nevera fins el dia següent.
Muntar la mescla amb la batedora.
(Si l'heu de fer amb la Thermomix:
- Posar la nata i el sucre i programar 6 minuts a 90º, velocitat 2.
- Afegir el xocolate a trossos i programar 30 segons a velocitat 3.
- Deixar a la nevera un mínim de 12 hores.
- Col.locar la papallona i posar la crema dins del got, programar velocitat 3, fins que estiga muntada.)
Afegir les gotes de xocolate i mesclar-ho tot bé.
Deixar al congelador fins el moment de servir.
Bon profit!