Etiquetes

diumenge, 28 d’octubre de 2012

Magdalenes de nata amb poma i pera

 Si tinc temps, preferisc fer unes magdalenes a casa a comprar rebosteria industrial per desdejunar. A tots ens agraden molt les magdalenes amb poma i pera, és una combinació que queda molt esponjosa i humideta. I, a més, són ràpides de preparar. També les podeu fer sense la fruita, tan sols amb sucre per damunt, resulten igual de bones.
Ingredients (per a 12 unitats):
  • 125 g. d'ous (2 XL)
  • un pessic de sal
  • 125 g. de sucre
  • 125 g. d'oli de girasol
  • 50 g. de nata 
  • ratlladura de llima
  • 175 g. de farina
  • 1/2 sobre de llevat Royal (8 g.)
  • 1 poma i una pera
  • ametla a làmines (opcional)
  • sucre i canyella
Preparació:
Separar les clares dels rovells i muntar-les a punt de neu amb un pessic de sal.
Afegir el sucre i continuar batent.
Incorporar, sense deixar de remenar, els rovells, l'oli, la nata i la ratlladura de llima.
Finalment abocar la farina i el llevat.
Remenar tot bé i repartir la mescla en motles de paper per a magdalenes. (Recordeu posar els motles de paper dins de flameres o d'una safata especial per a magdalenes, si poseu sols el paper es desparramarà la mescla).
Col.locar damunt de cada magdalena uns trocets de poma i pera, unes ametles...
Empolsar amb sucre i canyella.
 

Deixar reposar mentre preescalfem el forn a 230º.
Quan entrem les magdalenes dins del forn baixem la temperatura a 180º (calor dalt i baix amb aire), i les coem durant uns 18 minuts.
 Bon profit!

dimarts, 23 d’octubre de 2012

Fabiola


Aquest és un dolç molt popular a tota la Safor. Ací, a Oliva, sempre l'hem anomenat "Rotllo banyat" o "Rotllo de coco", i jo no li coneixia altre nom, fins que un dia una companya del treball en va dur un i va dir:
- He fet una "Fabiola".
- Una "Fabiola"?-em vaig estranyar- Per què li dius Fabiola?
Aleshores em va explicar que el van fer per obsequiar la Reina Fabiola de Bèlgica, i que també hi ha un altre dolç que s'anomena "Balduino".
La recepta l'he trobada al llibre: Les mesures de Casa Toneta. Toneta era tia meva (cunyada de la meva àvia) i tenia una botiga d'aquelles on trobaves de tot. Moltes dones del poble anaven allí quan havien de fer qualsevol dolç tradicional i s'enduien les mesures exactes de tots els ingredients necessaris. Anys després va ser el seu fill Paco qui va continuar amb la botiga.
 A l'any 1999 els festers del Rebollet van tindre la genial idea d'anar a "ca Toneta" i demanar les mesures per publicar aquest llibret.
 

 Les mesures estan transcrites igual que estaven al calaix de la botiga, no està explicat cóm preparar-ho.

Ací teniu cóm es prepara:
Ingredients:
  • 6 ous
  • 300 g. de sucre
  • 300 g. de farina
  • 100 g. de coco ratllat (+ 25 g. per a damunt)
  • 1 sobre de llevat Royal
Per a l'almívar:
  • 700 g. de sucre
  • 3 gots d'aigua
Preparació:
Untar amb mantega i empolsar amb farina el motle (una fabiolera).
Preescalfar el forn a 180º.
Separar les clares dels rovells i muntar-les a punt de neu.
Afegir els 300 g. de sucre i continuar batent.
Incorporar els rovells, la farina i el coco.
Finalment afegir el sobre de Royal.
Abocar la mescla al motle i coure a 180º uns 30 minuts.
Mentre es cou el bescuit farem l'almívar:
Posar en un cassó al foc l'aigua amb els 700 g. de sucre i bullir durant uns cinc minuts.
Deixar refredar un poc.
Traure el bescuit del forn i abocar-li damunt, sense traure'l del motle, l'almívar.
Deixar que absorbisca tot el líquid durant unes quantes hores, fins que estiga fred.
Desmotlar i adornar amb coco.
Bon profit!

diumenge, 14 d’octubre de 2012

Pastís de coco i pinya.

Un pastís per a aquells a qui els agrade el coco, molt cremós i suau. El podeu fer també sense la base, tipus flam, però és tan ràpid de fer que paga la pena fer el bescuit i donar-li més forma. 
Ingredients:
Per al bescuit de la base:
  • 2 ous
  • 55 g. de sucre
  • 55 g. de farina
Per a la crema:
  • 6 rodanxes de pinya
  • 350 g. de mascarpone
  • 400 ml. de llet
  • 400 ml. (una llauna) de llet de coco
  • 100 g. de sucre
  • 4 ous
  • 4 sobres de Quallada Royal
  • Caramel líquid
Preparació:
Bescuit:
Separar les clares i muntar-les a punt de neu amb el sucre.
Afegir els rovells, seguir batent.
Incorporar la farina.
Folrar la base d'un motle (d'uns 24 cm. de diàmetre) amb paper de forn.
Abocar la mescla i coure al forn a 180º durant 10 minuts.
Crema:
Caramelitzar un motle (pot ser el mateix que hem utilitzat per fer la base, si ja li hem tret el bescuit cuit).
Triturar la resta de ingredients i coure al foc sense parar de remenar fins que comence a bullir. Traure del foc.
(Thermomix: Posar tots els ingredients i triturar 10'', T. 0, v.4. Després coure 10', T. 100, v. 3)
Abocar la crema al motle caramelitzat.
Col.locar la base de bescuit, que tenim ja cuita, damunt.
Deixar refredar i posar a la nevera, al menys 6 hores.
Donar-li la volta per desmotlar i decorar.
Servir ben fresc.
Bon profit!




dimarts, 9 d’octubre de 2012

Crema Catalana de Paco Torreblanca





Tenia a la nevera 5 rovells d'ou solts i he buscat al llibre la cocina dulce de PACO TORREBLANCA alguna recepta per poder aprofitar-los.
Les mesures originals de la recepta incloïen 12 rovells, per tant he hagut de traure la proporció de cada ingredient. M'han eixit cinc racions un poc escasses, estava tan bona que tots s'han quedat amb gana de més. Vos deixe la recepta tal i com està al llibre (on diu que és per a 6 persones, però jo pense que dona al menys per a 8 o10).
Ingredients:

  • 750 ml. de nata líquida
  • 12 rovells d'ou (187g.)
  • 200 g. de sucre
  • 1 branca de vainilla
  • (Jo he afegit una pell de llima)

Elaboració:
Posar al foc la nata amb la branca de vainilla oberta per la mitat (i la pell de llima).
Deixar que comence a bullir i traure del foc.
Colar la nata i mesclar amb el sucre i els rovells batuts.
Abocar la mescla en flameres o cassoletes menudes.
Coure al forn, al Bany Maria, a 130º durant 15 minuts aproximadament.
Deixar refredar.
Just abans de servir empolsar amb sucre i cremar amb un soplet o altre utensili.
Bon profit!






diumenge, 7 d’octubre de 2012

Flam "Tres Llets".

Ací vos deixe la recepta d'un flam ben consistent, amb tres tipus de llet, d'ahí el seu nom. El vaig trobar, ja fa temps, al blog "las recetas de mama".
Ingredients:
  • 1 llauna de llet condensada
  • 1 llauna de llet evaporada
  • 1 got de llet (normal, pot ser de vaca, cabra, ...)
  • 5 ous XL
  • Caramel líquid per al motle.
Preparació:
Preescalfar el forn a 180º.
Posar caramel líquid a un motle gran. (També es pot fer en motles individuals).
Batre els ous i afegir totes les llets.
Mesclar bé i abocar al motle caramelitzat.
Coure al forn, al Bany Maria, durant 50 o 60 minuts. (Si utilitzeu motles individuals es courà abans. Punxeu el flam amb un palet i si el traieu net ja està cuit).
Deixar refredar, posar a la nevera i desmotlar abans de servir, quan ja estiga ben fresc.
Bon profit!