Etiquetes

diumenge, 27 de gener de 2013

Pastís Dundee

 
Aquesta recepta l'he trobada en un fascicle col.leccionable que ha començat a editar PLANETA DeAGOSTINI.
Allí diu que és un dels pastissos de fruites més apreciats per la seva textura i la seva fàcil conservació; requereix una cocció lllarga i a poc foc.
A finals del segle XIX, la pastisseria Keillers, en la localitat escocesa de Dundee -d'ací el seu nom-, va ser el primer establiment en comercialitzar-lo.

Ací teniu la recepta:
Ingredients:
  • 125 g. de groselles
  • 125 g. de panses
  • 125 g. de panses de Corint
  • 125 g. de corfa de cítrics i/o cireres confitades
  • 25 g. d'ametles moltes
  • 275 g. de farina
  • Una culleradeta de llevat
  • 225 g. de mantega 
  • 225 g. de sucre moreno
  • La ratlladura d'una taronja gran
  • La ratlladura d'una llima gran
  • 4 ous grans
  • 32 ametles pelades i senceres
Preparació:
Preescalfar el forn a 170º.
Untar amb mantega (l'he folrar amb paper de forn) un motle alt d'uns 20 cm. de diàmetre.
Mesclar els fruits secs, les fruites confitades, l'ametla molta, la farina i el llevat. (No he posat exactament les fruites que diu la recepta, he fet una barreja amb panses moscatell, fruita confitada i nous fins arribar als 500 g. que es requerien).
Mesclar la mantega (a temperatura ambient) amb el sucre, fins obtindre una massa lleugera.
Afegir els ous i integrar-los en la mescla.
Abocar la barreja de fruits secs i farina i mesclar-ho tot. 
Posar al motle que havíem preparat.
Col.locar per damunt, formant cercles, les ametles senceres. 
Coure al forn a 170º durant 2 hores i 30 minuts. 
A les 2 hores punxar tota la superfície del pastís cada 10 minuts.
(Quan vaig llegir el temps de cocció em va semblar una barbaritat, que es quedaria molt dur, però no, resulta agradable de menjar, la fruita que porta dins necessita que la massa que l'envolta quede ben cuita. De totes formes, la propera vegada posaré el forn a 150º i potser que amb dues hores ja estiga a punt).
Bon profit!

dilluns, 21 de gener de 2013

Lasanya d'espinacs.





Ací vos deixe una recepta salada, lasanya d'espinacs amb pernil i formatge. 
Ingredients:
  • 100 ml. d'oli d'olives
  • Sal
  • Una ceba
  • Un grapat de pinyons
  • Un grapat de panses
  • 900 g. d'espinacs frescs
  • 180 g. de pernil picat
  • 500 g. de requessó o formatge fresc.
  • Un paquet (200 g.) de lasanya d'espinacs.
  • 100 g. de formatge ratllat.
  • Beixamel (1 cullerada de mantega, 1 cullerada d'oli, 2 cullerades de mantega, 500 ml de llet, sal, pebre i nou moscada).
Preparació:
Pelar i picar la ceba.
Calfar l'oli en una cassola i abocar la ceba. Salar un poc.
Quan la ceba es veu transparent anar afegint els pinyons, les panses i el pernil.
A continuació incorporar els espinacs i deixar que reduïsquen.
Apagar el foc i incorporar el formatge. Reservar.
Preparar la beixamel: 
Posar en un cassó la mantega i l'oli.
Daurar la farina.
Incorporar la llet, sal, pebre i nou moscada.
Coure sense parar de remenar fins que espesse.
Muntatge:
Alternar capes de pasta amb capes d'espinacs
Cobrir amb la beixamel i el formatge ratllat.
 
 Coure al forn uns 45 minuts a 200º.
Bon profit!

diumenge, 6 de gener de 2013

Kringle Estonia



Aquest any he decidit fer un Tortell de Reis un poc diferent. En realitat no es tracta d'un tortell de reis, però l'he adaptat perquè s'assemble.
N'he fet amb quatre farcits: fruita confitada, crema de torró, Nutella, cabell d'àngel, ... És una massa que admet una gran varietat de combinacions, inclús farcits salats. L'original Kringle Estonia porta una crema de mantega, sucre, canella i nous. 
Vos deixe la recepta amb les meves adaptacions:
Ingredients:
Per a la massa:
  • 50 g. de sucre
  • Ratlladura de llima (al de Nutella no n'he posat)
  • 140 g. de llet
  • 30 g. de mantega a temperatura ambient
  • 25 g. de llevat fresc
  • 1 rovell d'ou
  • 300 g.de farina de força
  • Un pessic de sal
Per al farcit:
  • 75 g. de mantega a temperatura ambient
  • 60 g. de sucre
  • 1 culleradeta de canella
  • 50 g. de nous picades
  • 100 g. de fruita confitada picada 
o
  •  Un pot menut de cabell d'àngel

  • Un pot de Nutella

  • Un pot de Crema de Torró Antiu Xixona.
Per al glassejat:
  • 1 clara d'ou
  • 50 g. de sucre glass
  • nous picades, o ametla, o avellanes, o xocolate, ...
 Preparació:
 Si ho preparem amb Thermomix:
Posar el sucre i la ratlladura de llima, 15 segons, vel. 10.
Afegir la llet, la mantega i el llevat, 3 minuts, 37º, vel. 2.
Afegir el rovell, mesclar 4 segons, vel. 3.
Incorporar la farina amb el pessic de sal i amassar 2 minuts, got tancat, vel. espiga.
Deixar la massa, dins d'una bossa de plàstic, en un lloc càlid, aproximadament una hora.
Preescalfar el forn a 180º.
Preparar el farcit: batem la mantega, el sucre i la canella fins formar una crema. (30 segons, 37º, vel. 2).
Posar la massa sobre una superfície enfarinada i estirar-la amb un corró.
Untar amb la crema i repartir per damunt els trossos de nous i de fruita confitada (o amb NUTELLA, o cabell d'àngel, o crema de torró...)
 

Enrotllar la massa.
 
Tallar per la mitat el braç que hem format (en el cas de la Nutella i de la crema de torró n'he fet dos, per evitar que es derrame la crema al tallar-lo, en tot cas, quan ja està muntat el tortell, podem fer uns talls per damunt amb les tisores).
 
 
Creuar les dues tires, varies vegades, intentant que les vores tallades queden per damunt.
Donar-li forma.
 
 
Coure al forn uns 20 minuts.
Preparar el glassejat: batre la clara d'ou amb el sucre (20 segons, vel. 6).
Quan traiem el tortell del forn, encara calent, l'untem amb el glassejat, i empolsem amb trossos de nous (o d'ametla en el cas del farcit de torró o de cabell d'àngel, o d'avellana i xocolate si és de Nutella) 

Bon Profit!

dijous, 3 de gener de 2013

Ciris de torró

FELIÇ 2013
Quan vaig vore estos ciris al blog de Kanela y Limón vaig pensar que els havia de fer estos nadals. A més d'una presentació molt original, la crema de torró de dins resulta boníssima i apropiada en aquestes festes.
És una recepta laboriosa, per a qui tinga bona mà amb els treballs manuals.
Ingredients:
Per a la crema pastissera:
  • 1/2 l. de llet
  • 100 g. de sucre
  • 4 rovells d'ou
  • 150 g. de crema de torró (Antiu Xixona)
  • 40 g. de Maizena
  • Un pessic de sal
Per a la galeta:
  • 350 g. de farina de força
  • 120 g. de mantega a temperatura ambient
  • 100 g. de sucre
  • 2 ous + un per a pintar
  • Una culleradeta d'essència de vainilla en pols
  • 125 g. d'ametla en cubs.
Per a les flames:
  • 100 g. de sucre
  • Una cullerada d'aigua
  • Palets
Preparació:
Preparar primer la crema pastissera, inclús la podem deixar a la nevera el dia d'abans.
Batre tots els ingredients i posar al foc.
Coure sense deixar de remenar fins que espesse la crema.
Retirar del foc, cobrir amb un film i deixar refredar.
Una vegada agafe temperatura ambient, posar dins d'una bossa i deixar a la nevera.
Per fer la galeta mesclar tots els ingredients, menys l'ou per pintar i l'ametla, i amassar bé fins formar una bola.
Embolicar amb paper de film i reservar a la nevera una hora.
Passat el temps, traure de la nevera i estirar la massa entre dos papers de forn i l'ajuda d'un corró.
Tallar tires i enrotllar en tubs. (Jo no tinc tubs metàl·lics, i he utilitzat tubs de cartró del paper higiènic folrats de paper de forn).
Pintar amb l'ou batut i arrebossar amb l'ametla en cubs
He tallat també uns cercles amb un talla pastes, per fer després la base dels ciris.
 
 Coure al forn, uns 15 minuts a 170º.
 
Amb les galetes encara tèbies, traure els tubs de dins, per evitar que es trenquen.
Preparar les flames: Posar el sucre amb la cullerada d'aigua al foc i formar un caramel.
Amb una cullera tirar gotes sobre un paper de forn, i amb un palet donar-li forma de flama i clavar-lo en el caramel.
 
 Omplir els ciris amb la crema de torró, i col.locar una flama sobre cada ciri.
Bon profit!