Etiquetes

diumenge, 21 d’abril de 2013

Bacallà confitat.

Aquest plat va ser tot un èxit al sopar d'amics; a tots els va agradar molt. És un plat gens complicat, encara que no ho semble. El procés per confitar el peix és molt simple, l'únic secret: la qualitat dels productes.
Ingredients:

  • Un bon llom de bacallà.
  • Oli d'olives
  • Alls
  • Creïlles
  • All-i-oli
  • Un pebre del "piquillo".

Preparació:
El bacallà el podem comprar ja dessalat, del que venen congelat al punt de sal, o dessalar-lo nosaltres. Si decidim la segona opció ho haurem de fer de la següent forma: 
El dia d'abans el rentarem per traure-li la sal que té damunt.
El tallem a trossos de ració i el posem a remull en abundant aigua.
El deixem a la nevera i li canviem l'aigua cada quatre o cinc hores.
Una vegada dessalat l'eixuguem bé amb paper de cuina.
Per confitar-lo el posem en una cassola amb suficient oli perquè quede tot cobert.
Afegim uns quants alls.
I el coem a foc molt lent durant 20  minuts. Confitar consisteix en coure a temperatura molt baixa, entre 65º i 85º. Si no disposeu de termòmetre, no passa res, simplement no hi ha que deixar que l'oli faça bombolletes.
Passats els 20 minuts traurem el peix.
Fem les creïlles a tallades d'un centímetre aproximadament.
Les submergim en el mateix oli a la mateixa temperatura, uns 20 minuts també (depèn de les creïlles).
Ho servim acompanyat d'un poc d'all-i-oli mesclat amb el pebre triturat.
Bon profit! 



dimarts, 9 d’abril de 2013

Truita de papes i "eurocebollas".

Voleu una manera molt ràpida de fer una truita de creïlles?
La idea la vaig traure del llibre de FERRAN ADRIÀ: LA COMIDA DE LA FAMÍLIA. Allí proposa una truita sols amb papes, però a casa la truita de creïlla sense ceba no ens agrada, així que la ceba fregida que elabora el nostre amic Pepe Alberola ens ve de meravella. Es tracta d'un producte sense additius ni conservants artificials. Tan sols heu d'obrir el pot i consumir. No dubteu a provar-la. 

Ingredients:

  • 8 ous
  • un paquet de papes
  • un pot de ceba fregida "eurocebollas"
  • oli d'olives

Preparació:
Batre els ous en un recipient prou gran.
Incorporar la ceba i les papes.
Remenar i deixar uns minuts reposar.
Posar una paella al foc amb una cullerada d'oli.
Abocar la mescla i coure durant uns minuts.
Donar-li la volta amb l'ajuda d'un plat.
Coure per l'altre costat.
Bon profit!

diumenge, 7 d’abril de 2013

Flam d'ametla

Hui hem anat de paella a casa de Pepe i Merxe. De postres he preparat aquest flam d'ametla i galetes, molt ràpid i fàcil, i amb un resultat fabulós. 
La recepta me la va passar la mare d'uns exalumnes, ella feia aquest flam al Forn d'Abril, propietat de la seva família, i sempre és un èxit allà on el porte.
Ingredients:

  • 1 litre de llet
  • 500 g. de sucre
  • 7 ous
  • 250 g. d'ametla molta (no massa fina)
  • 21 galetes MARIA
  • 150 g. de sucre per fer el caramel. 

Preparació:
Preescalfar el forn a 180º
Preparar el caramel: cremar el sucre en un cassó al foc (o utilitzar caramel líquid ja fet).
Caramelitzar el motle on courem el flam.
Picar les galetes amb una batedora, o posar-les dins d'una bossa de plàstic i passar un corró per damunt fins que queden ben desfetes.
Batre els ous.
Afegir tots els ingredients i remenar bé.
Abocar la mescla al motle.
Coure al forn durant uns 30 minuts. 
El podem coure al Bany Maria, ens quedarà més fi, sense foradets. Una vegada cuit, les capes de galeta, ametla i flam queden separades.
Desmotlar una vegada estiga fred.
Guardar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

divendres, 5 d’abril de 2013

Tortell de Sant Antoni

Ací teniu un altre dels pastissos que vaig fer per als dies de Pasqua, un tortell d'anís molt bo que vaig trobar al blog elcullerotfestuc.
Ingredients:
Per fer el massapà: 150 g. de sucre glas, un pessic de sal, ratlladura de llima, 150 g. d'ametla en pols i 35 g. d'aigua. 
Per fer l'esponja: 75 g. de farina de força, 5 g. de llevat fresc i 50 ml. de llet tèbia.
200 g. de farina de força
40 g. de sucre
Un ou, una cullerada d'anís dolç i aigua fins arribar a 100 ml.
2'5 g. de sal
50 g. de mantega
20 g. de llevat fresc
ratlladura de llima
canella
ou, anís i sucre per pintar
Preparació:
Preparar el massapà un o dos dies abans, si és possible, estarà més bo.
Barrejar tots els ingredients fins obtindre una massa consistent.
Donar-li forma cilíndrica i reservar.
Fer l'esponja: diluir el llevat en la llet tèbia i afegir la farina.
Formar una bola i deixar-la tapada fins que augmente el doble de volum.
Introduir en la Thermomix la farina, el sucre, la canella, l'ou, l'anís i l'aigua.
Programar 15"-T.0-v.4 i després 1'-T.0-v.espiga.
Afegir l'esponja i programar 1'30"-T-0-v.espiga.
Incorporar el llevat desfet i programar 1'-T.0-v.espiga
Abocar la mantega i la sal, i programar 1'30"-T-0-v.espiga.
Refrescar la massa amb una cullerada de llet freda: 1'-T.0-v.espiga.
Deixar la massa en un bol untat amb oli, i ben tapada, de 15 a 45 minuts.
Posar la massa sobre una superfície untada amb oli i estendre-la de forma rectangular.
Enfarinar el massapà i enrotllar la massa sobre ell.
Unir les dues puntes i formar el tortell damunt de paper de forn.
Fer uns talls.
Pintar amb ou batut i deixar en un lloc tebi fins que augmente el doble.
Preescalfar el forn a 190º.
Coure durant 15 minuts aproximadament.
Pintar amb anís dolç i empolsar amb sucre quan el traiem del forn.
També es pot decorar amb fruita confitada.
Bon profit!

dimecres, 3 d’abril de 2013

Pasqua 2013

Un any més acudim al "Collao" a passar Pasqua, o... a omplir un apartat d'aquest blog que podríem anomenar: "fartera.com".
Els cuiners van fent brases per poder torrar... 
Altres preparen les amanides...
A taula... que la carn es gela.
Sembla que hi ha ganeta.
I arriba l'hora dels postres...
Amb tanta gent com som... he preparat vàries coses.
Que a la joventut de dalt també els agraden els dolços...
... i fem intercanvi.
Ací vos deixe la recepta d'un dels pastissos que més va agradar, el vaig traure de lacuinadecasa i realment està boníssim:

Pastís d'ametla i poma.

Ingredients:
  • 4 ous grans
  • 250 g. de sucre
  • 250 g. d'ametla molta
  • 50 g. de farina
  • Llima ratllada
  • 20 g. de moscatell
  • 2 o 3 pomes
Preparació:
Preescalfar el forn a 180º.
Pelar i partir per la mitat les pomes. Traure el cor.
Coure-les al microones un parell de minuts, amb un poc de llima escorreguda i unes cullerades de sucre per damunt, i ben tapades amb paper film. Reservar.
Muntar els ous amb el sucre fins que doblen el seu volum.
Barrejar la farina amb l'ametla i incorporar-la als ous.
Afegir la ratlladura de llima i el moscatell.
Abocar-ho a un motle prèviament untat amb mantega i farina, o folrat amb paper de forn.
Repartir la poma, tallada a làmines, per tot el pastís.
Coure de 20 a 25 minuts.
Bon profit!