Etiquetes

diumenge, 26 de gener de 2014

Cafloutis de cireres i figues

Una cafloutis és un pastís amb textura entre flam i bescuit. Va farcit de fruita (cireres, albercocs, peres...) i es pot servir fresc o tebi.
Aquest estiu vaig fer confitura i conserva en almívar de molts tipus de fruita: figues, préssecs, cireres, albercocs, ... Vaig omplir el rebost de pots per anar consumint al llarg de l'any. És per això que he fet aquesta cafloutis amb cireres i figues en almívar; la fruita fresca quedaria amb un color molt més intens, però de sabor no ha resultat gens mal.
Ingredients:
  • 3 ous
  • 120 g. de sucre
  • 150 ml. de llet
  • Una culleradeta d'essència de vainilla (opcional)
  • 50 g. d'ametla molta
  • 30 g. de farina
  • 250 g. de fruita (en aquest cas: cireres i figues en almívar)

Preparació:
Preescalfar el forn a 180º.
Folrar un motle, d'uns 20 cm. de diàmetre, amb paper de forn.
Escórrer la fruita i traure el pinyol a les cireres.
Distribuir-la pel fons del motle.
Batre els ous amb el sucre.
Incorporar la llet i l'essència de vainilla. Batre.
Mesclar la farina amb l'ametla i afegir-ho.
Integrar-ho tot i abocar-ho lentament sobre la fruita. S'ha d'anar amb molta cura perquè la fruita se'n va cap amunt i es desorganitza quan li tirem damunt la mescla.
Coure al forn durant 30 minuts aproximadament.
Traure del forn i deixar que es refrede.
Empolsar amb sucre glas.
Guardar a la nevera o servir a temperatura ambient.
Bon profit!

dissabte, 18 de gener de 2014

Pastis de salmó i brócul

Aquest és un d'eixos menjars que es preparen per aprofitar coses que queden per la nevera i, abans que es facen malbé, decidim inventar alguna cosa nova i utilitzar-ho tot. De vegades ningú és capaç de menjar-ho i finalment acaba dins del poal del fem, però unes altres encertem en les combinacions i resulta exquisit. És el cas d'aquest pastís de salmó i brócul.

Ingredients:
  • Una làmina de pasta de full (Pot ser fresca o congelada. La meua era fresca, del LIDL)
  • Un tros de salmó d'uns 5 cm. d'ample
  • Un brócul
  • Una ceba menuda
  • Un grapat d'alls tendres
  • Oli d'olives
  • 4ous
  • Un pot de llet evaporada IDEAL
  • Sal, pebre i herbes aromàtiques
  • 100g. de formatge ratllat Emmental


Preparació:
Estendre la pasta de full sobre una cassola o llauna que puga anar al forn. Utilitzar el paper on ve embolicada la pasta.
Preescalfar el forn a 200º.
Picar la ceba i els alls tendres.
Netejar el salmó, traure-li la pell i les espines. Tallar-lo a trossos.
Posar un poc d'oli a una paella i sofregir uns minuts la ceba. Posar un pessic de sal.
Incorporar els alls tendres i coure un parell de minuts.
Afegir el salmó i coure un poc. Posar un altre pessic de sal.
Tallar el brócul a trossos i incorporar-lo.
Tapar i deixar coure, a poc foc, uns 10 minuts. No cal que quede molt tendre, al forn s'acabarà de coure.
Repartir tota la mescla per damunt de la pasta de full.
Batre els ous amb la llet evaporada. Posar sal, pebre i alguna herba aromàtica que ens agrade (jo vaig posar herbes provençals).
Abocar per damunt.
Cobrir amb el formatge ratllat.
Coure al forn durant uns 45 minuts, o fins que la pasta estiga daurada (calor sols per baix).
Bon profit!

dissabte, 11 de gener de 2014

Calamars farcits

Ací vos porte un plat que vaig preparar estos nadals. No havia fet mai calamars farcits i vaig investigar un poc. Hi ha moltes receptes, totes amb bona pinta: amb arròs, sense arròs, amb carn picada,... Després de vore'n moltes vaig fer la meva combinació i la veritat és que van quedar molt bons.
Ací teniu la recepta:
Ingredients:
  • 4 o 5 calamars grans
  • 1 rap no massa gran (el cap l'utilitzarem per fer caldo)
  • 300 g. de gambes o llagostins (o 200 g. de gambes ja pelades)
  • 1 ceba
  • 1 dent d'all
  • 3 ous
  • 2 cullerades de pa ratllat
  • 1 branqueta de julivert
  • 1 all porro
  • 1 pebre verd (italià)
  • 4 tomaques madures
  • 1 cullerada de farina
  • 1 culleradeta de pebre roig
  • 1 fulla de llorer
  • 1 got de caldo de peix (preparat amb el cap de rap, les corfes i caps de les gambes, 1/2 ceba, una nyora i una branqueta de julivert)
  • 1/2 got de vi blanc
  • Oli d'olives
  • Sal i pebre 

Preparació:
Preparem primer el caldo de peix:
Pelar les gambes o llagostins.
Netejar el rap, traure-li el cap i l'espina central.
Bullir els caps i pells de les gambes amb el cap i espina del rap, mitja ceba, una nyora i una branqueta de julivert. Posar-ho tot en una cassola amb 1/2 litre d'aigua i un pessic de sal. Coure durant uns 20 minuts i reservar.
Si ja disposeu de caldo de peix podeu prescindir d'aquest pas, les gambes les poseu ja pelades i del rap compreu sols la cua.
Després preparem el farcit:
Bullir 2 ous durant 10 minuts. Traure del foc i posar-los immediatament en aigua freda per poder pelar-los bé.
Netejar els calamars, separar les potes i les aletes.
Tallar les aletes i les potes dels calamars a trossos.
Fer a trossos el rap.
Picar mitja ceba.
Posar al foc una paella ampla i sofregir la ceba amb unes quatre cullerades d'oli. Posar un pessic de sal.
Picar l'all i afegir-lo.
Incorporar el calamar trossejat i deixar coure fins que s'evapore tota l'aigua.
Afegir el rap i les gambes i coure uns minuts més. Posar sal i pebre.
Traure la paella del foc i abocar el sofregit a un altre recipient.
Pelar i picar els dos ous durs. Incorporar-los al sofregit anterior.
Posar dues cullerades de pa ratllat, julivert picat i un ou batut.
Mesclar-ho tot bé.
Farcir els calamars amb aquesta mescla.
Tancar-los amb un palet.
Posar en una cassola o paella ampla unes cullerades d'oli i daurar els calamars per tots els costats. Traure'ls del foc i reservar.
Preparem la salsa:
Netegem i piquem l'all porro (pot ser ceba) i el pebre verd.
Pelem i piquem les tomaques.
En una cassola posem oli d'olives (podem utilitzar el de daurar els calamars).
Aboquem la ceba, un pessic de sal i sofregim uns minuts.
Incorporar el pebre verd i coure uns minuts més.
Afegir la tomaca, la fulla de llorer i deixar coure un poc.
Posar una cullerada de farina, perquè s'espesse la salsa, i remenar.
Abocar el pebre roig i el vi blanc.
Posar els calamars i deixar reduir el vi.
Colar el caldo que havíem preparat i incorporar-lo a la salsa.
Tapar i coure uns 30 minuts.
Rectificar el punt de sal i deixar evaporar més el líquid amb la cassola destapada, si està massa caldós, o afegir més caldo si està espès.

Bon profit!

diumenge, 5 de gener de 2014

Tortell de Reis

Tot un clàssic en la nit o el dia de Reis: el Tortell. Aquest any n'he preparat de crema, de nata,... inclús sense farcir, tots estan boníssims. El que m'ha faltat és posar la fava, el rei i la corona, però... com això no s'ha de menjar, millor han estat uns xocolates dels tres Reis Mags, els més menuts se'ls han repartit de seguida.
La recepta està preparada per fer amb Thermomix, però perfectament es pot fer manualment, i n'hi ha quantitat suficient per fer dos tortells.
Ací la teniu:
Ingredients:
Massa mare:
  • 70 ml de llet
  • 10 g. de llevat fresc
  • 1 culleradeta de sucre
  • 130 g. de farina de força

Massa:
  • 120 g. de sucre
  • Ratlladura de pell de llima
  • Ratlladura de pell de taronja
  • 60 ml. de llet
  • 70 g. de mantega a temperatura ambient
  • 2 ous
  • 20 g. de llevat fresc
  • 30 ml. d'aigua de flor de taronger
  • 450 g. de farina de força
  • Un pessic de sal

Decoració:
  • Un ou batut
  • Fruita confitada
  • Sucre

Preparació:
Mesclar tots els ingredients de la massa mare i formar una bola. (Thermomix: 15 seg./vel.4)
Posar-la en un recipient i cobrir-la amb aigua tèbia.
Esperar fins que sure i doble el volum (aproximadament 15-20 minuts)
Posar en un altre recipient tots els ingredients de la massa més la massa mare i amassar-ho tot bé. (Thermomix: 30 seg./vel. 6 i  desprès 3 min./vel. espiga)
Tapar i deixar que doble el volum (aproximadament 1 hora). 
Posar la massa sobre una superfície enfarinada i fer una bola.
Partir-la en dues porcions, per fer dos tortells.
Donar-li forma, posar els dits al mig i anar formant els tortells.
Folrar dues llaunes amb paper de forn.
Posar-ne un a cada llauna.
Untar amb ou batut.
Repartir la fruita confitada per damunt i empolsar amb sucre.
Deixar que doble el volum.
Preescalfar el forn a 180º.
Coure durant 15-20 minuts.
Si el volem farcir el tallem per la mitat, quan ja estiga fred, i l'omplim amb el que més ens agrade.
*Nata: Muntar 500 ml de nata molt freda amb 100 g. de sucre.
*Crema pastissera: Coure 500 ml. de llet, 50 g. de farina, 2 ous, 2 rovells, 100 g. de sucre i una culleradeta d'essència de vainilla, sense deixar de remenar fins que espesse. Thermomix: coure tot junt 7 min./90º/vel.4. i desprès 5 seg./vel.10.
Bon profit!

dimecres, 1 de gener de 2014

Galta de vedella.


Comencem l'any amb el desig que tot vaja millor que l'anterior, salut, pau i treball per a tot el món.

Vos deixe una recepta molt gustosa i a la vegada sana, una carn molt tendra amb la que teniu l'èxit assegurat per a un dinar en família o amb amics.
Ingredients:
  • 4 galtes de vedella (aproximadament una galta per a dues persones)
  • 100 ml. d'oli d'olives
  • 2 carlotes
  • 1 ceba
  • 1 all porro
  • 500 ml. de vi negre
  • 500 ml. de caldo de carn
  • Sal i pebre
  • Romer, timonet i una fulla de llorer
  • Creïlles i bolets per acompanyar

Preparació:
Si ho prepareu el dia d'abans sempre quedarà amb més sabor.
Salpebrar la carn.
Pelar i picar les carlotes, la ceba i l'all porro.
Calfar l'oli en una cassola ampla.
Daurar lleugerament les galtes per tots els costats. Traure i reservar.
Sofregir, en el mateix oli, les verdures.
Incorporar la carn i el vi. Deixar bullir fins que reduïsca a la mitat.
Afegir el caldo i les herbes aromàtiques. (Si no disposeu de caldo de carn podeu posar aigua, la galta, les verdures i el vi ja aporten suficient sabor)
Deixar coure a foc mitjà unes dues hores.
Passat aquest temps traure les galtes de la cassola.
Reduir la salsa a foc fort uns 15 minuts. Passar la salsa per un colador (o xino) i tornar-la a la cassola.
Rectificar el punt de sal.
Ara que la carn estarà més freda, fer-la a tallades grosses i incorporar-la a la cassola de nou. Deixar-la allí amb el foc apagat.
Preparar l'acompanyament:
Jo he utilitzat una bossa de bolets variats congelats i un parell de bosses de creïlles per fer al vapor, però ho podeu acompanyar amb el que més vos agrade: arròs bullit, xampinyons, creïlles al forn, cous-cous, ...
En una paella calfar dues cullerades d'oli d'olives i coure els bolets segons les instruccions del paquet.
Posar les creïlles al microones el temps que indica l'envase. Traure i esperar que es refreden un poc.
Pelar-les i incorporar-les als bolets.
Abans de servir incorporar els bolets i les creïlles a la cassola i calfar amb la carn i la salsa. 

Feliç 2014