Etiquetes

dissabte, 22 de febrer de 2014

Tortada d'ametla amb cabell d'angel

Cóm és possible que no tinga encara publicada la recepta de la "tortà"? La reina de totes les celebracions. Hui en dia tenim una gran varietat de dolços, però aquest segueix estant molt ben valorat. Tan sols amb ametla, ous i sucre obtenim un pastís excel·lent. Es pot fer amb ametla pelada o sense pelar (al meu poble li diuen "tortà peluda" quan s'elabora amb l'ametla amb pell). En alguns llocs li posen ratlladura de pell de llima, o trocets de carabassat, ... També es pot farcir amb crema, o"carar-la" amb merengues. De qualsevol manera... boníssima. Aquesta vegada li he posat un poc de cabell d'àngel.
Ací teniu la recepta:
Ingredients:
  • 6 ous
  • 250 g. d'ametla molta (farina d'ametla no, un poc més grossa)
  • 250 g. de sucre
  • Una cullerada de farina o midó (els més puristes diran que no cal posar gens de farina, però tan sols una cullerada ajudarà perquè no s'enfonse massa una vegada freda)
  • 200 g. de cabell d'àngel (opcional)

Preparació:
Preescalfar el forn a 180º.
Untar amb mantega i empolsar amb farina una bescuitera de mitja dotzena o un motle d'uns 26 cm de diàmetre. A més, jo sempre folre el fons amb paper, així no tinc problemes per desmotlar-la.  
Separar les clares i muntar-les a punt de neu. Incorporar la mitat del sucre i seguir batent fins obtindre una merenga ben ferma.
En un altre recipient,  batre la resta del sucre amb els rovells.
Incorporar el cabell d'àngel (si decidim posar-lo) i batre tot junt.
Barrejar la farina amb l'ametla.
Abocar-ho a la mescla anterior i remenar bé.
Finalment agregar la merenga i integrar-la amb moviments envolvents.
Posar-ho a la bescuitera i coure al forn durant uns 40 minuts aproximadament.
Desmotlar, quan estiga freda, i empolsar amb sucre glas.
Bon profit!

divendres, 14 de febrer de 2014

Galetes amb caramel per a Sant Valentí

Con cada any, per Sant Valentí, faig un taller de galetes amb l'alumnat del tercer cicle de primària i, per descomptat, abans faig una prova a casa per assegurar que no quedarà un desastre. Aquesta vegada he preparat unes galetes de mantega amb un cor de caramel roig (molt propi d'aquest dia). La veritat és que vaig provar a fer també unes lletres i uns cors més menuts però el resultat no va quedar molt bé, quan més gran és la superfície de caramel, millor queda.
Anem amb la recepta:
Ingredients:

  • Un ou (XL)
  • 150 g. de mantega a temperatura ambient
  • 125 g. de sucre glas
  • 2 cullerades de mel
  • Unes gotes de vainilla
  • 450 g. de farina
  • 2 cullerades de llet

  • Caramels de color roig (No vaig trobar molts caramels tots del mateix color i vaig comprar aquests martells, però es pot fer amb qualsevol caramel de sucre, i de diferent color cada galeta)

Preparació:
Batre la mantega, amb batedora o manualment, fins que quede cremosa.
Incorporar el sucre i integrar-lo completament.
Afegir l'ou, la vainilla i la mel. Mesclar-ho tot.
Abocar la farina i amassar.
Posar la llet per alleugerar la massa i fer una bola.
Tapar amb paper film i guardar a la nevera, almenys una hora. Podeu deixar-la fins el dia següent, si voleu.
Traure la massa i estirar-la amb un corró.
Preescalfar el forn a 180º.
Tallar les galetes i anar col·locant-les sobre una safata folrada amb paper de cuina.

Picar el caramel, si els trossos són molt grans. Si teniu caramels normals, no cal picar-los, els podeu posar sencers al centre de la galeta.
Repartir caramel pels forats de les galetes.
Coure al forn, de 10 a 15 minuts, fins que queden daurades.
Feliç Sant Valentí!

diumenge, 2 de febrer de 2014

Donuts

Mmmm! Deliciosos!
Mai haguera pensat que un producte tan industrialitzat quedara tan bé fet a casa, pensava que quedarien molt oliosos al fregir-los. Des de fa temps volia provar a fer-los i aquest cap de setmana m'he decidit. Quan els han provat els meus fills han dit:
- "Mamà, tu tens la culpa que desprès no ens agrade res de fora de casa".
I la veritat és que han quedat boníssims, tan esponjats.
La recepta l'he treta del llibre del meu robot de cuina, però us la donaré per a elaborar-la de forma tradicional. Sovint, quan parle d'alguna recepta, em diuen: "Però, és que jo no tinc la Thermomix, no podré fer-ho". Qualsevol cosa es pot fer de manera tradicional. Per descomptat que els robots de cuina ens faciliten molt el treball, i ens estalvien molt de temps, però el no tindre'ls no ha de suposar un impediment per poder fer de tot. Les receptes no són dels robots, els robots són per a fer les receptes.
Ingredients:
  • 400 g. de farina de força
  • 175 ml. de llet
  • 2 rovells d'ou
  • 35 g. de llevat fresc
  • 2 cullerades de sucre  (40-50 g. aproximadament)
  • 1 cullerada de sucre amb vainilla
  • Un pessic de sal
  • Una culleradeta de mantega a temperatura ambient (uns 10 g.)
  • Oli de girasol 
  • Sucre glas

Preparació:
Temperar la mitat de la llet (no hauria de superar els 40º).
Desfer el llevat en la llet, remenant amb una cullera.
Afegir una cullerada de sucre i dues cullerades de farina.
Remenar tot, tapar i deixar en un lloc càlid uns 30 minuts. La mescla fermentarà.
Afegir la resta de la llet, el sucre i la sal. Mesclar-ho bé.
Abocar ara la farina i els dos rovells. Amassar tot junt fins aconseguir una massa homogènia.
Incorporar la mantega, distribuir-la per tota la massa. 
Fer una bola i deixar-la tapada uns 15-20 minuts. La massa pujarà.
Estendre la massa sobre una superfície enfarinada (aproximadament 1 cm. de grossor).
Tallar els donuts amb un tallapastes i una boquera. (Si no disposeu de tallapastes podeu utilitzar una tassa o got gran i el coll d'una botella per al forat del mig)
Deixar-los sobre una safata, tapar i deixar que augmenten de volum (aproximadament 1 hora).
Fregir, en abundant oli de girasol, a poca temperatura, fins que queden daurats pels dos costats.
Deixar sobre paper absorbent i empolsar amb sucre glas. (També els podeu cobrir amb xocolate).
S'han de consumir en un parell de dies, al no dur conservants es faran durs prompte, o els podeu congelar, però en el meu cas no ha estat necessari, al primer berenar han desaparegut.
Bon profit!