Etiquetes

diumenge, 19 d’octubre de 2014

Del blog al plat: "Crema catalana de carabassa"


Aquest mes Mercè, del blog "Destapant cassoles", ha proposat un joc: "Del blog al plat". Es tracta de versionar una recepta d'un determinat blog i publicar la recepta el dia 20 de cada mes.
Per començar ha triat el blog de Gemma Clofent, "La cuina de casa".
A mi m'ha semblat una idea fantàstica, una manera de descobrir a fons els blogs que ens vaja proposant.
"La cuina de casa" és el primer blog de cuina, concretament de rebosteria, que recorde haver visitat; me'l va recomanar la meva germana ja fa uns quants anys i, des d'aleshores, no he deixat de fer i recomanar moltes de les seves receptes, tan senzilles la majoria d'elles i, a la vegada, espectaculars. 
Desprès de repassar totes les seves receptes m'he decidit per la "Crema catalana de carabassa", per això de ser un producte de la tardor, i perquè m'ha semblat molt fàcil. Li he afegit un poc de sucre i ametla molta i he canviat la nata per llet d'ametla.

Ací teniu la recepta:

Ingredients:
  • 225 g. de carabassa torrada
  • 2 ous
  • 2 g. de sal
  • 175 ml. de llet d'ametla
  • 30 g. d'ametla molta
  • 50 g. de sucre 
  • Sucre per cremar damunt
  • Ametles filetejades


Preparació:
Posar una llauna amb un dit d'aigua dins del forn i preescalfar-lo a 150°.
Mesclar la carabassa torrada, els ous, la sal, el sucre i l'ametla molta en un recipient.
Posar la llet en un cassó al foc fins que arranque el bull.
Traure la llet del foc i abocar-la al recipient on tenim la resta d'ingredients.
Triturar tot junt.
Passar-ho per un colador o "xino" i distribuir en plats o cassoletes. (Amb aquestes quantitats  he fet 4 racions).
Embolicar dues vegades amb paper film i coure al bany Maria (dins l'aigua que tenim al forn) uns 15 minuts.
Traure del forn, deixar refredar i guardar a la nevera unes 6 hores.
A l'hora de servir empolsar amb sucre i cremar-lo.
Adornar amb ametles filetejades.
Bon profit!

dijous, 9 d’octubre de 2014

Pastís de carabassa

"Carabassa m'han donat,
jo l'he presa per meló.
Més m'estime carabassa,
que dormir amb un  pendó".

"Ja ve Cento de ca la núvia,
ja ve Cento malhumorat.
I sa mare li diu a Cento:
carabassa t'hauran donat"

Moltes són les dites i cançons que parlen de "donar carabassa" amb el significat de desaprovació, i no entenc per quina raó. Un simple tros de carabassa torrada resulta deliciós, i no cal parlar de les postres, pastissos, purés, ... que podem fer amb aquest producte tan típic de la tardor.
El pastís de hui el podeu fer amb una base de pasta de full, o sense ella, de les dues maneres està fabulós. És convenient triar una carabassa de bona varietat, així teniu l'èxit assegurat.
Anem amb la recepta:
Ingredients:
  • Una làmina de pasta de full (opcional)
  • Un quilo de carabassa (ja torrada i neta)
  • 4 ous
  • 50 ml. d'oli suau
  • 200 g. de sucre
  • 150 g. de farina
  • Un iogurt natural
  • Un sobre de llevat Royal
  • 150 g. de xocolate pur
  • 50 g. de mantega

Preparació:
Si decidim posar-li base:
Preescalfar el forn a 200º.
Estendre la pasta de full sobre un motle d'uns 26 cm de diàmetre (utilitzeu el mateix paper on va embolicada la pasta).
Posar damunt un altre paper de forn.
Poseu un altre motle damunt per evitar que la pasta de full s'unfle (també es poden posar cigrons o fesols).
Coure al forn durant uns 10 minuts.
Mentrestant prepararem el farcit:
Separar les clares dels rovells i muntar-les a punt de neu.
Afegir el sucre, els rovells, el iogurt, l'oli i seguir batent.
Finalment incorporar la carabassa i la farina, barrejada amb el llevat.
Abocar la mescla sobre la base i coure al forn a 180º durant 30 - 40 minuts (depèn de forns).
Punxar el pastís per veure quan està cuit (la forqueta ha d'eixir neta).

Deixar que agafe temperatura ambient i preparar la cobertura:
Posar el xocolate a trossos dins d'un recipient apte per a microones.
Afegir la mantega i fondre al microones durant dos minuts.
Mesclar bé i estendre sobre el pastís.
Si el poseu a la nevera s'aconsella traure'l un poc abans de servir-lo, per poder tallar bé la cobertura de xocolate.
Bon profit!