Etiquetes

diumenge, 30 de novembre de 2014

Flam de crema de castanyes

Hui vos porte un altre flam. Aquest, fet al forn amb llet, ous, sucre i un producte de temporada: les castanyes.
Ací teniu la recepta:
Ingredients:
  • 8 ous (L)
  • 200 g. de sucre
  • 750 ml. de llet
  • Caramel líquid
  • Un pot de crema de castanyes

Preparació:
Preescalfar el forn a 180°.
Omplir la safata del forn amb aigua.
Caramelitzar dotze motles individuals, o un motle gran.
Batre els ous amb el sucre.
Afegir la crema de castanyes i mesclar.
Incorporar la llet. Batre tot junt.
Repartir la mescla en els motles.
Posar els motles dins la safata del forn plena d'aigua.
Coure durant uns 30 minuts.
Traure del forn, deixar refredar i guardar a la nevera.
Servir fred, adornat amb el que més ens agrade.
Bon profit!


dimecres, 19 de novembre de 2014

Flam de "Ferrero Rocher"

Aquest mes la proposta de Mercè, de Destapant Cassoles, per al repte "DEL BLOG AL PLAT", ha estat el blog "FAM DE CUINA"
Jo no coneixia aquest blog i m'ha semblat molt interessant, una gran varietat de receptes i totes molt bones, ben explicades i prou fàcils d'elaborar .
He escollit aquesta recepta perquè vaig pensar que era molt ràpida. Us he de confessar que els flams de xocolate no són els meus preferits, però aquest m'ha sorprès molt gratament. Quan el vam provar a casa tots van dir el mateix: "Açò està molt bo!" Realment està boníssim, gens embafós, refrescant i saborós.
L'he preparat exactament igual que es proposa a Fam de cuina, l'únic canvi és que li he posat uns quants bombons sencers dins del flam.
Ací teniu la recepta:
Ingredients:
- 16 bombons Ferrero Rocher 
- 300 ml de llet
- 700 ml de nata per muntar
- Un sobre de preparat de flam per a 8 racions (ROYAL)
- 12 bombons Ferrero Rocher per posar dins del flam (opcional)
Preparació:
Triturar els 16 bombons.
Posar un cassó al foc amb la nata, la llet, el preparat per a fer flam i els bombons triturats.
Coure sense parar de remenar fins que comence a bullir.
Traure del foc i abocar dins d'un motle.
Podem fer un flam gran o posar-lo en motles individuals.
Esperar 5 minuts i posar els bombons sencers dins del flam.
Deixar refredar a la nevera (millor preparar-lo el dia anterior).
Desmotlar i servir.
Bon profit!

dijous, 6 de novembre de 2014

Pa amb "massa mare"

El pa fet amb massa mare queda molt aromàtic i sense el sabor a llevat que, de vegades, resulta un poc molest. Fermenta molt lentament, això no vol dir que passem tot el dia pendents de la seua elaboració, entre un pas i el següent podem oblidar-nos d'ell i fer altres coses. 
L'única cosa que hem de prevenir és l'elaboració de la massa mare uns quants dies abans (una setmana).
Ací teniu la manera de preparar-la:

La massa mare:
Dia 1: Posar dos cullerades de farina en un pot de vidre (preferentment integral, la farina de sègol [centeno] fermenta molt ràpidament)
Afegir tres cullerades d'aigua i remenar.
Tapar el pot i deixar-lo a temperatura ambient (a l'estiu fermentarà més ràpid).
Dia 2: Remenar la mescla, tapar i deixar-la 24 hores més.
Dia 3: La mescla començarà a oldre un poc agra.
Afegir una o dues cullerades de farina i una d'aigua.
Remenar i guardar.
A partir del dia 4: Repetir la mateixa operació del tercer dia.
Si tenim el pot massa ple, podem tirar al fem un poc de la massa ja fermentada abans d'afegir més farina i aigua.
Quan alimentem la massa i aquesta s'unfla ràpidament ja la podem utilitzar per fer el pa.
Si no hem d'utilitzar-la durant un llarg temps, podem guardar-la a la nevera i no seguir alimentant-la cada dia. En el moment que decidim usar-la de nou, la deixarem a temperatura ambient (si s'ha separat líquid, el tirem) i l'alimentarem uns dies per tal que torne a estar en actiu.
Per fer el pa:
Ingredients:
- 500g. de farina (n'he posat 350g. d'espelta + 150g. de sègol, però pot ser tota de blat)
- 310g. d'aigua
- 150g. de massa mare
- 11g. de sal
Preparació:
Mesclar la farina amb l'aigua.
Amassar bé fins formar una bola.
Tapar i deixar reposar una hora.
Incorporar la massa mare i intregrar-la bé a la resta de la massa.
Afegir ara la sal i continuar amassant.
Podem fer 4 o 5 intervals d'amassat: estendre la massa i plegar-la varies vegades, deixar-la reposar 10 minuts i tornar a repetir.
O amassar continuadament durant uns 10 minuts.
Fer una bola.
Untar un recipient amb oli.
Posar la massa dins, tapar-la i deixar-la en un lloc càlid durant unes 3 hores. (A l'hivern acostume a preescalfar el forn a 50º, l'apague i deixe la massa dins).
Una vegada passat el temps, bolcar la massa sobre una superfície enfarinada.
Desgasar-la un poc, amassant-la dels extrems cap al centre.
Posar la massa sobre un drap enfarinat dins d'un recipient.
Tapar i deixar reposar 3 hores més en un lloc càlid.

Bolcar la massa sobre una llauna folrada amb paper de forn.
Tallar en forma de creu o de quadre.
Preescalfar el forn a 250º.
En el moment d'entrar el pa al forn, abocar un got d'aigua a la safata inferior del forn i baixar la temperatura a 200º.
Coure'l durant uns 40 minuts. 
Bon profit!