Etiquetes

diumenge, 25 de gener de 2015

Braç de gitano tradicional.

El braç de gitano es pot preparar amb molts tipus de farcit: nata, crema, xocolate, fruites, ... Però hui vos porte la recepta bàsica, la de sempre, de bescuit i confitura de moniato. És un dolç fàcil i prou ràpid de preparar. 

Ingredients:

  • 4 ous
  • 100 g. de sucre
  • 100 g. de farina
  • Un pot gran (800 g.) de confitura de moniato
  • Sucre glas
Preparació:
Preescalfar el forn a 200º
Separar les clares dels ous i muntar-les a punt de neu amb un pessic de sal.
Afegir el sucre i seguir batent fins obtindre una merenga ben ferma.
Incorporar els rovells, batre bé.
Abocar la farina tamisada i mesclar amb moviments envolvents.
Folrar una llauna amb paper de forn.
Repartir la mescla per damunt.
Coure al forn de 8 a 10 minuts (no ha de quedar massa seca).
Traure del forn i enrotllar abans que es refrede, així evitarem que es claville el bescuit quan formem el braç.
Una vegada estiga a temperatura ambient, desenrotllar i repartir per damunt la confitura de moniato.
Formar el braç al mateix temps que anem separant el paper.
Tallar els extrems del braç perquè quede un tall ben recte.
Empolsar amb sucre glas.

Bon profit!




dimarts, 20 de gener de 2015

Pannacotta de torró amb xocolate

Ja està ací el dia 20 i la recepta del mes per al repte "DEL BLOG AL PLAT"
http://2.bp.blogspot.com/-Z2muHhyxEmk/VGjyso-5kiI/AAAAAAAADmI/txMjb_NQgqQ/s1600/IMG-20141013-WA0022.jpg
Aquesta vegada el blog escollit per Mercè ha estat el d'Alfons, "Les receptes de Sant Hilari". Es tracta d'un blog fantàstic que recomane. Mercè l'anomena el rei dels gotets perquè té moltes receptes presentades en gotets individuals. M'ha resultat molt difícil escollir la recepta, totes em semblaven boníssimes, però al final m'he decidit per aquesta de "Gotets de pannacotta de torró i xocolata". La idea d'aprofitar les restes de torró dels nadals m'ha anat molt bé. He fet alguns canvis en les proporcions dels ingredients: més torró i menys xocolate.
Ací teniu la recepta.
Ingredients:
Per a la pannacotta:

  • 200 ml de nata líquida (35% MG)
  • 200 ml de llet sencera (jo l'he posada d'ametla)
  • 200 g de torró de Xixona
  • 40 g de sucre
  • 4 fulles de gelatina

Per a la crema de xocolate:

  • 200 ml de nata
  • 100 g de xocolate pur


Elaboració:
Posar en remull, en aigua freda, les fulles de gelatina.
Mesclar en un cassó la nata, la llet, el torró ben desfet i el sucre. Posar-ho al foc fins que comence a bullir, sense deixar de remenar.
Traure del foc i afegir la gelatina ben escorreguda. Remenar bé fins que estiga completament desfeta.
Repartir en gotets i en motles menuts per a la decoració.
Reservar a la nevera fins que qualle.
Calfar la nata en un cassó al foc.
Traure del foc només comence a bullir i abocar-li el xocolate a trossos.
Remenar fins que quede totalment homogeni.
Traure els gotets de la nevera i repartir la crema de xocolate per damunt.
Desmotlar la decoració i posar-la damunt.
Reservar a la nevera fins el moment de servir.
Traure de la nevera i adornar amb fulles de menta.
Bon profit!

divendres, 9 de gener de 2015

Pastissets d'aiguardent

Sí, ja sé que s'han acabat les festes, i que ja no toca fer dolços de Nadal, però aquests pastissos els tenia per publicar, i així ja teniu la recepta per a l'any que ve, o també els podeu fer la resta de l'any, per què no?
És la primera vegada que els prepare, ni la meva àvia ni la meva mare tenien costum de fer pastissos d'aiguardent, tot i que a la meva germana sempre li han encisat. Era la tia Consuelo, germana de la meva àvia, la que els feia i ens en portava cada Nadal. Ara ja fa un any que ens ha deixat i he tingut que anar preguntant i rebuscant entre els seus apunts per poder preparar-los igual de bons. La recepta és de la tia Toneta (ja vos vaig parlar d'ella quan vaig publicar la Fabiola), són fàcils de preparar i queden molt ben presentats si seguim exactament el procés d'elaboració.
Ací teniu la recepta:
Ingredients:

  • Un got (200 ml.) d'aiguardent (L'aiguardent es un anís entre el dolç i el sec, i el solen vendre a granel en les bodegues. Si utilitzeu anís sec correu el perill que la massa es claville, i si utilitzeu el dolç la massa no queda tan fina)
  • Un got (200 ml.) d'oli de girasol
  • 500 g de farina
  • 100 g. de sucre
  • 800 g. de confitura de moniato

Preparació:
Posar l'aiguardent i l'oli en un cassó al foc.
Quan comence a bullir, traure'l immediatament del foc.
Abocar la farina i remenar.
Una vegada integrada tota la farina, afegirem el sucre i ho remenarem bé.
Preescalfar el forn a 180º.
Agafar porcions de massa i estendre-la sobre un plàstic.
Tallar-la amb la vora d'un got.
Posar una cullerada de confitura de moniato damunt.
Amb l'ajuda del plàstic, formar el pastís.
Col·locar-los sobre una llauna folrada amb paper de forn.
Poden empolsar-los amb sucre i canyella. (Jo els preferisc sense res damunt).
Coure'ls durant uns 20 minuts.
Bon Profit!


dimarts, 6 de gener de 2015

Galette des Rois

Enguany no he preparat el tradicional tortell, he fet aquesta Galette des Rois (Pastís de Reis), més ràpid i molt bo també. Jo diria que he invertit més temps en explicar la seva preparació que en fer-lo, així que el proper any vos anime a preparar-lo a casa.
La galette des Rois és un pastís de pasta de full farcit de frangipane (una mescla de crema pastissera i crema d'ametla), i és tradició consumir-lo els primers dies de l'any al nord de França.  S'acompanya d'una corona de paper i s'amaga també una fava en l'interior. La diferència amb el tortell és que qui troba la fava es converteix en el rei del dia, no és qui paga el tortell.
Anem amb la recepta:
Ingredients:
Per a la crema pastissera:

  • 250 ml. de llet
  • 1/2 baina de vainilla
  • 2 rovells d'ou
  • 65 g. de sucre
  • 30 g. de Maizena

Per a la crema d'ametla:

  • 100 g. d'ametla molta
  • 100 g. de mantega a temperatura ambient
  • 100 g. de sucre
  • 2 ous

Per al muntatge:

  • Dues làmines de pasta de full.
  • Un ou 
  • Dues cullerades d'aigua
  • Una cullerada de sucre
Preparació:
Preparar primer la crema pastissera:
Posar la llet i la vainilla (oberta per la mitat) en un cassó al foc.
Quan comence a bullir ho retirem del foc i reservem.
En un altre cassó posem els rovells, el sucre i la maizena.
Remenem bé.
Passar la llet per un colador i abocar-la, a poc a poc, sobre aquesta mescla, sense deixar de remenar.
Ho portem al foc i ho coem a foc mitjà, fins que quede una crema espesa.
Reservar la crema tapada amb paper film (el paper ha de tocar la superfície).
Continuem ara amb la crema d'ametla:
Mesclar la mantega amb el sucre. Batem fins que quede cremós.
Afegir l'ametla i remenar bé.
Incorporar els ous batuts.
Batre bé amb les varetes fins obtindre una crema suau.
Afegir ara la crema pastissera i mesclar-ho tot junt fins que quede homogeni.
Anem ara al muntatge de la galette:
Preescalfar el forn a 200º (calor dalt i baix amb aire).
Agafar una de les làmines de pasta de full i posar-la sobre una safata que puga anar al forn. Si la pasta és quadrada, la tallarem en forma redona.
Untar amb ou batut la vora.
Distribuir la crema frangipane per damunt, deixar lliure la vora untada amb ou.
Col·locar l'altra làmina de pasta de full sobre la crema.
Pressionar sobre la vora i doblar-la de fora cap a dins.
Amb un ganivet dibuixar unes línies. Podeu fer el dibuix que més vos agrade.
Untar amb ou tota la superfície i fer uns quants forats.
Coure al forn durant uns 25 o 30 minuts.
Quan falten 5 minuts de cocció, bullir dues cullerades d'aigua amb una de sucre (pot ser al microones durant 10 o 15 segons), i pinzellar tota la superfície de la galette, per tal que quede brillant.
Deixar que acabe de coure's 5 minuts més.
A menjar sense por, que no hi ha fava.
Bon profit!


dijous, 1 de gener de 2015

Rellom de porc farcit.

Per començar l'any vos porte una recepta de carn. La meva sogra la preparava moltes vegades el dia de cap d'any. A tots ens agradava molt, no és un menjar pesat, és fàcil i queda un plat molt vistós.
Ingredients:

  • Tres relloms de porc.
  • Una ceba 
  • 600 g. d'espinacs frescs
  • Dues carlotes
  • Un grapat de pinyons
  • Un grapat de panses sense llavors
  • Oli d'olives
  • Un gotet de vi blanc 
  • Sal i pebre negre 

Preparació:
Tallar la ceba a trossos menuts.
Ratllar les carlotes.
Rentar els espinacs i tallar-los a trossos. (Jo els he comprat ja nets i tallats, dels que venen en bosses).
Posar al foc una cassola amb oli d'olives.
Sofregir la ceba i la carlota, a foc mitja, fins que la ceba es veja transparent.
Incorporar els pinyons i les panses, coure uns minuts.
Afegir els espinacs i deixar coure uns minuts més.
Rectificar el punt de sal i reservar.
Preescalfar el forn a 200º.
Obrir els relloms, o demanar a la carnisseria que ens els preparen per a farcir.
Salpebrar pels dos costats.
Omplir amb el farcit.
Nugar-ho bé per tal que no es desmunten al coure.
Posar-los en una safata o cassola apropiada per anar al forn.
Regar amb el vi blanc i un poc d'oli.
Coure al forn aproximadament uns 45 minuts (no convé que quede massa cuita la carn).
Podeu acompanyar la carn amb creïlles, compota de poma, ... Aquesta vegada jo he preparat unes pomes al forn tallades ja, salpebrades i regades amb un poc d'oli i vi blanc. 
Bon profit!
I feliç any nou!