"Ara que ve Pasqua,
Pasqua de les mones,
quines pantorrilles,
tenen les xicones..."
Ací, a València, no podem entendre una pasqua sense la nostra "mona". En realitat es tracta del tradicional "panquemao" o la "reganyà" (quan va farcida amb nous, panses i altres fruites confitades).
Si busquem el significat de la paraula "mona" al diccionari etimològic ens trobem amb la següent definició: "Pastís de Pasqua, panera elegant ofrenada a Ceres pel mes d'abril".
És per això que la "mona" és ben diferent d'uns llocs a altres; la que regala la meva germana als meus fills quan ve de Barcelona és una figura totalment de xocolate.
Per fer un bon "panquemao" o una "reganyà" tan sols necessiteu un poc de paciència, no és gens complicat, sols s'han de respectar els temps de repòs per tal que vos quede ben esponjada la massa. Jo he fet mones amb diferents receptes, amb llet, sense llet, amb diferents aromes, ... Però hui vos deixe la recepta clàssica, la que feien les nostres àvies; l'he treta del llibre de receptes de la meva tieta Toneta (Les mesures de Casa Toneta) i vos assegure que està boníssima.
Ingredients (Per a dues mones grans):
- 500 g. de farina de força
- 2 ous (L)
- 125 ml. d'aigua
- 125 g. de sucre
- 40 ml. d'oli d'olives
- 25 g. de llevat fresc
Preparació:
De manera tradicional:
Desfer el llevat amb la farina i anar incorporant la resta dels ingredients, és convenient que els ous estiguen a temperatura ambient i que l'aigua estiga tèbia (no calenta).
Amassar bé, formar una bola, tapar i deixar en un lloc càlid unes dues hores, fins que doble el volum.
Amb Thermomix:
Posar dins del robot tots els ingredients, excepte la farina.
Programar 2', T. 37º, vel. 2.
Afegir la farina.
Mesclar 15", vel. 6, i amassar 2', got tancat, velocitat espiga.
Deixar dins de la màquina fins que la massa doble el volum.
Empolsar una superfície de treball amb farina.
Abocar la massa i formar una bola, amb moviment des de les vores cap al mig.
Partir en dues porcions i formar dues boles amb el mateix procediment.
Jo n'he fet una sense res dins,
... i a l'altra li he posat nous, panses i trossos de carabassat (Aproximadament uns 30 g. de cada cosa).
Posar-les sobre una llauna, folrada amb paper de forn.
Untar amb ou batut i tallar un cercle o una creu.
Empolsar amb abundant sucre.
A la reganyà li he posat sucre mullat amb un poc de suc de llima.
Tapar i deixar reposar la massa una o dues hores (Posar uns gots als costats perquè no s'apegue quan la massa puge).
Una vegada hagen doblat el volum, preescalfar el forn a 180º (jo he posat calor sols per baix, sense ventilador).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada