Etiquetes

dissabte, 11 de gener del 2014

Calamars farcits

Ací vos porte un plat que vaig preparar estos nadals. No havia fet mai calamars farcits i vaig investigar un poc. Hi ha moltes receptes, totes amb bona pinta: amb arròs, sense arròs, amb carn picada,... Després de vore'n moltes vaig fer la meva combinació i la veritat és que van quedar molt bons.
Ací teniu la recepta:
Ingredients:
  • 4 o 5 calamars grans
  • 1 rap no massa gran (el cap l'utilitzarem per fer caldo)
  • 300 g. de gambes o llagostins (o 200 g. de gambes ja pelades)
  • 1 ceba
  • 1 dent d'all
  • 3 ous
  • 2 cullerades de pa ratllat
  • 1 branqueta de julivert
  • 1 all porro
  • 1 pebre verd (italià)
  • 4 tomaques madures
  • 1 cullerada de farina
  • 1 culleradeta de pebre roig
  • 1 fulla de llorer
  • 1 got de caldo de peix (preparat amb el cap de rap, les corfes i caps de les gambes, 1/2 ceba, una nyora i una branqueta de julivert)
  • 1/2 got de vi blanc
  • Oli d'olives
  • Sal i pebre 

Preparació:
Preparem primer el caldo de peix:
Pelar les gambes o llagostins.
Netejar el rap, traure-li el cap i l'espina central.
Bullir els caps i pells de les gambes amb el cap i espina del rap, mitja ceba, una nyora i una branqueta de julivert. Posar-ho tot en una cassola amb 1/2 litre d'aigua i un pessic de sal. Coure durant uns 20 minuts i reservar.
Si ja disposeu de caldo de peix podeu prescindir d'aquest pas, les gambes les poseu ja pelades i del rap compreu sols la cua.
Després preparem el farcit:
Bullir 2 ous durant 10 minuts. Traure del foc i posar-los immediatament en aigua freda per poder pelar-los bé.
Netejar els calamars, separar les potes i les aletes.
Tallar les aletes i les potes dels calamars a trossos.
Fer a trossos el rap.
Picar mitja ceba.
Posar al foc una paella ampla i sofregir la ceba amb unes quatre cullerades d'oli. Posar un pessic de sal.
Picar l'all i afegir-lo.
Incorporar el calamar trossejat i deixar coure fins que s'evapore tota l'aigua.
Afegir el rap i les gambes i coure uns minuts més. Posar sal i pebre.
Traure la paella del foc i abocar el sofregit a un altre recipient.
Pelar i picar els dos ous durs. Incorporar-los al sofregit anterior.
Posar dues cullerades de pa ratllat, julivert picat i un ou batut.
Mesclar-ho tot bé.
Farcir els calamars amb aquesta mescla.
Tancar-los amb un palet.
Posar en una cassola o paella ampla unes cullerades d'oli i daurar els calamars per tots els costats. Traure'ls del foc i reservar.
Preparem la salsa:
Netegem i piquem l'all porro (pot ser ceba) i el pebre verd.
Pelem i piquem les tomaques.
En una cassola posem oli d'olives (podem utilitzar el de daurar els calamars).
Aboquem la ceba, un pessic de sal i sofregim uns minuts.
Incorporar el pebre verd i coure uns minuts més.
Afegir la tomaca, la fulla de llorer i deixar coure un poc.
Posar una cullerada de farina, perquè s'espesse la salsa, i remenar.
Abocar el pebre roig i el vi blanc.
Posar els calamars i deixar reduir el vi.
Colar el caldo que havíem preparat i incorporar-lo a la salsa.
Tapar i coure uns 30 minuts.
Rectificar el punt de sal i deixar evaporar més el líquid amb la cassola destapada, si està massa caldós, o afegir més caldo si està espès.

Bon profit!

1 comentari:

  1. Doncs segur que et van quedar boníssims, perquè tenen una pinta deliciosa. Segur que va ser un gran dinar de Nadal!

    ResponElimina