Etiquetes

diumenge, 24 de juny de 2012

Coca de Sant Joan


Ja estic ací de nou. Tot ha anat bé, ara a recuperar-se... que tenim tot l'estiu per davant.

Ahir els nostres amics Merxe i Pepe van organitzar un sopar a sa casa per a la nit de Sant Joan. Andrés no podia vindre, estava a Madrid, però jo vaig decidir anar: el sopar anava a ser tranquil i em trobe prou bé.
Què portaré de postres? Ha de ser alguna cosa senzilla, que encara no estic per a massa tràfecs.
La setmana passada la meva germana em va enviar la recepta de la Coca de Sant Joan, que acostumen a fer a Catalunya en aquesta data. Em va vindre de meravella. És la recepta per a fer-la amb la Thermomix, fàcil i molt bona.
Ací us la deixe:
Ingredients:
  • 100 g. de sucre
  • uns trossos de pell de llima i de taronja
  • 2 ous
  • 65 g. d'oli
  • 120 g. de llet
  • 30 g. d'anís dolç o aigua de flor de taronger
  • 30 g. de llevat de forn
  • 480 g. de farina de força
  • un pessic de sal
  •  un ou per a pinzellar
  • sucre amb unes gotes d'aigua i fruita confitada per a decorar

Preparació:
  1. Ratllar el sucre 30 segons a velocitat 5-10, afegir les pells i ratllar 30 segons més a la mateixa velocitat (baixar les parets del got).
  2. Afegir els ous, l'oli, la llet, el llevat i l'anís (Jo vaig posar aigua de taronger, no tenia anís, però ha d'estar molt bo també amb anís). Mesclar 4 segons a velocitat 3 i programar 2 minuts, temperatura 37º a vel. 2.
  3. Afegir la farina i la sal, mesclar 4 segons a velocitat 6 i programar 2 minuts a vel. Espiga.
  4. Deixar reposar la massa amb el got tapat per a que puge (fins que alce el cubilet), 30 minuts com a mínim.
  5. Tornar a amassar durant 1 minut a velocitat Espiga.
  6. La massa és molt apegalosa, per a treballar-la millor cal untar-se les mans amb oli.
  7. Estendre sobre paper de forn (hi ha suficient per fer dues coques).
  8. Pintar amb ou batut i adornar amb pinyons, fruita confitada, crema pastissera, sucre humit, ...
  9. Deixar reposar 1'5h. (quan més temps més esponjosa quedarà).
  10. Passat el temps, coure al forn uns 15 minuts a 180º. Posar dins del forn un recipient amb aigua.

La coca, sense cap farcit, és boníssima, molt esponjosa i gustosa, però si li poseu dins, o per damunt, crema catalana, ja és espectacular. Jo en vaig fer una farcida i l'altra no. Vos deixe també la recepta:
Crema Catalana:
Ingredients:
  • 6 rovells d'ou
  • 125 g. de sucre
  • 3/4 l. de llet
  • 1 cullerada de Maizena o 30 g. de midó*
  • 2 trocets de pell de llima
  • 1 branqueta de canyella
Preparació:
  1. Batre els ous i la llet 30 segons a vel. 3.
  2. Posar la papallona i la resta d'ingredients i programar 7 minuts, temp. 90º, vel. 2.
* Si és per farcir de crema cal fer-la amb 70 g. de midó, per tal que quede més espesa.

Bon profit!
Feliç Sant Joan!


diumenge, 10 de juny de 2012

Pastís de requesó i llima


 El divendres passat les meues companyes feien broma al voltant de la meva operació de demà dilluns i de les meves receptes: "Podràs passar tant de temps sense fer-nos algun dolcet? Eres capaç de dir-li al metge: Dones pressa que m'he deixat la panificadora en marxa..."
No crec jo que arribaré a ser tan exagerada, però la veritat és que espere que tot vaja bé i tornar prompte a contar-vos coses noves.
Mentre tant vos deixe una recepta molt refrescant, ara que fa calor abellixen les postres fresquetes. L'altre dia vaig trobar aquest pastís al blog de chocolatepimienta, i hui, quan he anat a fer la meva volteta pels blogs que acostume a visitar, he vist que també està al recetario-canecositas. Tant una com l'altra l'han preparat amb la fussioncook, però, com que jo no la tinc, l'he fet al forn, com si d'un flam es tractara. De veres que ha eixit molt bé, tan esponjós com diuen elles que queda.
Ingredients:
  • 500 g. de requesó (també podeu provar amb Philadelphia)
  • 250 ml. de llet
  • 6 ous
  • 60 g. de maicena
  • 200 g. de sucre
  • 6 g. de sucre vainillat (una culleradeta)
  • La ratlladura d'una llima
  • Margarina per untar el motle.
Preparació:
Preescalfar el forn a 180º.
Untar un motle amb margarina.
Mesclar el sucre vainillat amb l'altre.
Separar les clares dels rovells.
Muntar les clares a punt de neu, afegir-li la meitat del sucre i reservar.
Batre els rovells amb l'altra meitat del sucre.
Incorporar el requesó, la ratlladura de llima, la maicena i la llet. Batre bé.
Afegir les clares muntades i mesclar-ho tot amb moviments envolvents per tal que no baixen de volum.
Abocar la mescla al motle i coure al forn de 30 a 40 minuts, depèn del forn (punxar per vore si ja està).
Deixar que es gele i posar a la nevera.
Servir fresquet.
Bon profit!


  

dimarts, 5 de juny de 2012

Gelat de torró.

Sempre he pensat que no pagava la pena fer els gelats a casa quan els que venen són tan bons; però a la meva última visita a casa no vaig poder resistir la temptació i vaig comprar una geladera. Ací la teniu:
- "Vinga, una maquineta més que té la mamà -van dir els meus fills- ara vorem on la posa".

 Així que... a fer gelat. Com que el meu preferit és el de torró ací teniu la recepta:

Ingredients:
  • 4 rovells d'ou
  • 100 g. de sucre
  • 200 ml de nata
  • 200 ml de llet
  • un pessic de sal
  • una pastilla de torró (300 g.)

Preparació:
Desfer el torró i posar-lo en un cassó (a mi m'agrada deixar alguns trossos un poc grans).
Afegir la resta de ingredients i posar al foc.
Coure tot junt uns 5 minuts sense parar de remenar, no ha de bullir. (Si teniu Thermomix ho podeu coure a 80º a una velocitat baixa).
Traure del foc i deixar que agafe temperatura ambient.
Posar dins la geladera i deixar que agafe consistència. Guardar al congelador fins el moment de servir.
Si no teniu geladera, congeleu-lo en cubiteres i després el torneu a triturar, també queda molt cremós.
Bon profit!