Etiquetes

dimecres, 25 de juliol de 2012

"Pebreres farcides"


No passava pel meu cap publicar la recepta de les "pebreres farcides", tan típiques del meu poble. Però, per deferència a les meues seguidores i seguidors de les "terres del nord" (als quals no conec personalment, però sé que hi són), he decidit posar-la. 
A Oliva, tot i que ja n'hi ha molta gent que no sap cóm es preparen, tothom les ha provades i té alguna àvia, mare, sogra, tieta, ... o qui siga, que sap fer una bona cassola de "pebreres farcides".  A molts llocs se'n fan de pebres farcits, però vos puc assegurar que no són com els d'Oliva, els ingredients són totalment diferents, i també la seva manera de preparar-les.
 Des de sempre aquest ha estat un menjar d'estiu, es preparava la vespra i en un dia com el d'avui (Sant Jaume) es baixava a les casetes de la platja a menjar-lo, així, a temperatura ambient. És un menjar molt complet i pràctic per emportar. La tradició mana agafar-les amb les mans i menjar-les "a mos redó", i per acabar... una bona tallada de meló d'Alger (síndria).
Ací vos deixe la recepta:

Ingredients (per a uns 17 o 18 pebres):
  • 17 o 18 pebres (no massa grans, i sense plecs)
  • 500 g. de fesols de careta (si no en trobeu podeu utilitzar bajoqueta fina)
  • 750 g. de "recorte" (tonyina salada)
  • 750 g. d'arròs (un bon grapat per pebre i afegir-ne dos grapats més)
  • 4 o 5 tomaques grans
  • un bon grapat  d'alls
  • 2 o 3 branquetes de julivert
  • 300 ml. d'oli d'olives
  • paper d'estrassa

Preparació:
  • La vespra (o pel matí, si es volen preparar per la vesprada) posar a remull la tonyina (canviar l'aigua tres vegades).
  • Tallar la part de dalt dels pebres (no tirar les corones). Netejar les llavors i les vinces de dins. Rentar-los i salar-los per dins. Deixar-los ben encaixats dins d'una cassola que puga anar al forn. Tapar amb un drap de cuina i deixar-los que solten aigua.




  • Netejar i trencar els fesols a trocets.
  • Pelar i picar els alls i el julivert.
  • Pelar i picar 1 o 2 tomaques (reservar les altres per posar-les damunt).
  • Tallar a trocets les corones que havíem reservat dels pebres.
  • Rentar bé la tonyina i eixugar-la amb paper de cuina o un drap net. Tallar-la a trossos.
  • Buidar l'aigua que han soltat els pebres i deixar-los ben arreglats dins la cassola.
  • Posar l'oli al foc i sofregir un poc l'all, el julivert i la tomaca.
  • Afegir la tonyina i continuar fregint dos o tres minuts.
  • Abocar els fesols i els trocets de pebre, remenar i abocar 1/2 l. d'aigua aproximadament (si la tomaca ha deixat molt de caldo no cal posar-ne tanta, tan sols que quede cobert). Deixar coure a foc mínim, de 20 a 30 minuts més o menys.
  • Si la cocció ha evaporat tot el caldo afegir-ne un poc més.
  • Quan comence a bullir abocar l'arròs i remenar.

  • Comprovar el punt de sal i traure del foc.
  • Omplir els pebres.

  • Tallar a rodanxes les tomaques que havíem reservat, salar-les i tapar amb elles els pebres.

  • Mullar amb aigua el paper d'estrassa (jo no en tenia i he utilitzat paper de forn), i tapar la cassola.

  • Coure al forn a 250º al voltant de 2 hores.
  • Deixar refredar dins del forn.

Desitge que vos agraden.


Bon profit!







4 comentaris:

  1. Moltes gràcies! Pensava que ja no podria recuperar la recepta, perquè la meua gent gran ja ha faltat i jo ara visc lluny. Les faré per sant Jaume, per descomptat!

    ResponElimina
  2. et falta un ingredient, els garrofons.

    ResponElimina
  3. No és un oblit. A ma casa, com a moltes cases, mai s'ha posat garrofó a les pebreres farcides.

    ResponElimina