Etiquetes

dijous, 6 de novembre de 2014

Pa amb "massa mare"

El pa fet amb massa mare queda molt aromàtic i sense el sabor a llevat que, de vegades, resulta un poc molest. Fermenta molt lentament, això no vol dir que passem tot el dia pendents de la seua elaboració, entre un pas i el següent podem oblidar-nos d'ell i fer altres coses. 
L'única cosa que hem de prevenir és l'elaboració de la massa mare uns quants dies abans (una setmana).
Ací teniu la manera de preparar-la:

La massa mare:
Dia 1: Posar dos cullerades de farina en un pot de vidre (preferentment integral, la farina de sègol [centeno] fermenta molt ràpidament)
Afegir tres cullerades d'aigua i remenar.
Tapar el pot i deixar-lo a temperatura ambient (a l'estiu fermentarà més ràpid).
Dia 2: Remenar la mescla, tapar i deixar-la 24 hores més.
Dia 3: La mescla començarà a oldre un poc agra.
Afegir una o dues cullerades de farina i una d'aigua.
Remenar i guardar.
A partir del dia 4: Repetir la mateixa operació del tercer dia.
Si tenim el pot massa ple, podem tirar al fem un poc de la massa ja fermentada abans d'afegir més farina i aigua.
Quan alimentem la massa i aquesta s'unfla ràpidament ja la podem utilitzar per fer el pa.
Si no hem d'utilitzar-la durant un llarg temps, podem guardar-la a la nevera i no seguir alimentant-la cada dia. En el moment que decidim usar-la de nou, la deixarem a temperatura ambient (si s'ha separat líquid, el tirem) i l'alimentarem uns dies per tal que torne a estar en actiu.
Per fer el pa:
Ingredients:
- 500g. de farina (n'he posat 350g. d'espelta + 150g. de sègol, però pot ser tota de blat)
- 310g. d'aigua
- 150g. de massa mare
- 11g. de sal
Preparació:
Mesclar la farina amb l'aigua.
Amassar bé fins formar una bola.
Tapar i deixar reposar una hora.
Incorporar la massa mare i intregrar-la bé a la resta de la massa.
Afegir ara la sal i continuar amassant.
Podem fer 4 o 5 intervals d'amassat: estendre la massa i plegar-la varies vegades, deixar-la reposar 10 minuts i tornar a repetir.
O amassar continuadament durant uns 10 minuts.
Fer una bola.
Untar un recipient amb oli.
Posar la massa dins, tapar-la i deixar-la en un lloc càlid durant unes 3 hores. (A l'hivern acostume a preescalfar el forn a 50º, l'apague i deixe la massa dins).
Una vegada passat el temps, bolcar la massa sobre una superfície enfarinada.
Desgasar-la un poc, amassant-la dels extrems cap al centre.
Posar la massa sobre un drap enfarinat dins d'un recipient.
Tapar i deixar reposar 3 hores més en un lloc càlid.

Bolcar la massa sobre una llauna folrada amb paper de forn.
Tallar en forma de creu o de quadre.
Preescalfar el forn a 250º.
En el moment d'entrar el pa al forn, abocar un got d'aigua a la safata inferior del forn i baixar la temperatura a 200º.
Coure'l durant uns 40 minuts. 
Bon profit!


2 comentaris:

  1. els pans sense gens de llevat són molt més sans i fàcils de digerir. A més, la massa mare li dóna molt més sabor.
    Tot i la feina que porta, val la pena fer-lo a casa!

    ResponElimina