Etiquetes

diumenge, 15 de juny de 2014

Pastis de taronja i merenga

Ja fa temps que tenia ganes de fer aquest pastís. És una recepta de Paco Torreblanca que es pot fer de moltes formes. La base és un sablé bretón amb xocolate, coberta amb crema de taronja i adornada amb merenga. Podeu combinar la base sense xocolate, o amb ell, amb el farcit de llima, crema pastissera, crema de xocolate, ... i per damunt podeu posar-li merenga o simplement empolsar amb sucre i cremar-lo.
Ací teniu la recepta tal i com l'he feta jo:
Ingredients:
Per al sablé bretón:
  • 150 g. de mantega (a temperatura ambient)
  • 150 g. de sucre
  • 4 rovells d'ou
  • 190 g. de farina
  • 10 g. de cacau pur sense sucre
  • 12 g. de llevat Royal
  • 4 g. de sal

Per a la crema de taronja:
  • El suc i la ratlladura de dues taronges (Uns 300 ml.)
  • El suc i la ratlladura d'una llima.
  • 150 g. de sucre
  • 4 ous
  • 25 g. de Maicena
  • 45 g. de mantega 

Per a la merenga:
  • 4 clares d'ou (150 g.)
  • 225 g. de sucre 


Preparació:
Preescalfar el forn a 190º (aire, calor dalt i baix).
Mesclar el sucre amb la mantega i batre amb una batedora de varetes.
Afegir els rovells i seguir batent fins blanquejar-los.
Mesclar la farina amb el cacau i la sal. Tamisar-ho.
Abocar-ho a la mescla anterior poc a poc.
Mesclar amb una espàtula fins que quede una massa homogènia.
El més pràctic és posar aquesta massa dins d'una mànega i distribuir-la, formant cercles concèntrics de fora cap a dins, per damunt d'un motle prèviament folrat amb paper de forn (el primer cercle cal fer-lo un poc més gros per formar la vora del pastís).
Coure al forn durant 15 minuts aproximadament.
Traure'l del forn i deixar refredar.
Mentrestant anirem preparant la crema:
Mesclar el suc de taronja amb el de llima, les ratlladures i la mitat del sucre.
Posar al foc i calfar, sense deixar de remenar, fins que comence a bullir. Traure del foc.
En un altre recipient mesclar la maicena amb la resta del sucre.
Batre els ous i afegir-los a la maicena.
Colar el suc sobre aquesta mescla i coure-ho tot junt al bany de Maria, sense parar de remenar, fins que espesse.
Traure del foc i deixar que baixe un poc de temperatura (50º).
Incorporar la mantega i remenar fins que quede totalment integrada.
Abocar sobre la base del pastís, quan estiga a temperatura ambient.
Per a preparar la merenga:
Posar les clares amb el sucre en un cassó al bany de Maria.
Anar remenant fins que es dissolga el sucre (quan arribe a 60º).
Muntar amb una batedora de varetes fins que tinga una textura esponjosa i sòlida.
Posar en una mànega i decorar el pastís.
També es pot cremar un poc perquè es vega millor el dibuix.
Bon profit!

dissabte, 7 de juny de 2014

Rap amb llagostins

Aquest matí, quan he anat a la pescateria, m'he trobat amb aquestes fantàstiques cues de rap i uns llagostins que semblava que deien: "Llevame a casa" (Recordeu aquella propaganda de "Langostinos Pescanova"?). 
Jo me'ls he dut a casa i els he preparat de la següent manera:
Ingredients:
  • 1 k. de cues de rap
  • 500 g. de llagostins
  • Una ceba
  • Una nyora
  • 5 o 6 dents d'all
  • Sal i pebre negre
  • Mig got de vi blanc
  • Oli d'oliva
  • 4 cullerades de farina
  • Un grapat d'ametles
  • Julivert

Preparació:
Picar la ceba i els alls.
Pelar els llagostins (no tireu els caps ni les pells)
Posar un poc d'oli d'oliva en una cassola i sofregir la ceba i els alls durant uns minuts. Afegir sal.
Afegir la nyora, els caps i les pells dels llagostins. Continuar sofregint.
Abocar el vi i deixar que reduïsca un poc.
Afegir dos gots d'aigua i deixar coure uns 15 minuts.
Passar per un colador o "xino" i reservar.
Salpebrar el rap i els llagostins pelats. Enfarinar-los.
En una cassola ampla posar oli d'oliva. 
Daurar lleugerament el rap.
Incorporar els llagostins i la salsa que teníem reservada.
Coure uns 10 minuts.
Preparar mentrestant una picada amb les ametles, una branqueta de julivert i unes dents d'all.
Incorporar la picada a la cassola, rectificar el punt de sal i coure uns minuts més.
Bon profit!