Etiquetes

divendres, 24 d’abril de 2015

Macarons

Macarons de xocolate

Macarons de "cigaló"

Macarons de "tiramisú"
L'any passat, el dia de Pasqua, els meus amics em van sorprendre amb aquest regal: un kit per a fer Macarons. Des d'aquell dia n'he fet unes quantes vegades, he provat moltes receptes diferents, però... la millor, amb diferència, la de Paco Torreblanca.

Aquestes Pasqües els en vaig preparar de tres classes diferents i van estar tot un èxit, a tots els van agradar molt.
Per fer Macarons no és necessari tindre aquest kit, però és de gran ajuda, sobretot les plaques de silicona; la mànega... inclús diria jo que és més còmode utilitzar-ne una normal. Tan sols heu de ser molt precisos en les mesures dels ingredients i en els passos a seguir per elaborar-los. Si sou estrictes al seguir la recepta, teniu l'èxit garantit.
Anem amb la recepta:
Ingredients:
D'una banda:
  • 250 g. d'ametla molta molt finament
  • 250 g. de sucre glas
  • 90 g. de clara d'ou
  • 30 g. de cacau en pols sense sucre Valor (per als macarons de cigaló i de tiramisú sols en posarem una culleradeta)
I per un altra:

  • 250 g. de sucre
  • 95 g. de clara d'ou
  • 100 ml. d'aigua
Preparació:
Mesclar l'ametla molta amb el sucre glas tamisat.
Incorporar el cacau i remenar.
Incorporar la clara d'ou (90 g.) i remenar bé fins aconseguir una massa homogènia. Reservar.
Deixar els  95 g. de clara d'ou dins la batedora. No comencem a batre encara.
Posar el sucre i l'aigua en un cassó al foc per fer un almívar. No ho remeneu.
Introduir un termòmetre per anar vigilant la temperatura.
Quan l'almívar estiga a 110º començarem a batre les clares a velocitat lenta.
Una vegada arribe a 120º traurem l'almívar del foc i deixarem que baixe a 118º.
Anem incorporant l'almívar a les clares "al fil", sense tocar les varetes ni les parets del recipient.
Augmentem la velocitat de la batedora i fem una merenga ben ferma, tardarem uns 5 minuts.
Mesclem ara la merenga amb el massapà anterior, amb un moviment que s'anomena "macarronear", arreplegant la merenga de les vores del recipient amb la pala fins aconseguir una mescla completament homogènia i fina.
Posar la massa dins d'una mànega i distribuir-la pels cercles de les plaques de silicona.
Intenteu que no arribe la massa a les vores dels cercles, poc a poc aniran fent-se més amples.
Si no disposeu de plaques de silicona podeu utilitzar paper de forn.
Deixeu reposar els macarons uns 15 minuts abans de coure´ls.
Preescalfar el forn a 160º (jo pose calor dalt i baix amb aire).
Coure durant uns 8 o 9 minuts.
Traure del forn i deixar refredar abans de desmoblar.
Per a preparar el farcit necessitarem:
Per als macarons de xocolate:

  • 300 g. de xocolate pur
  • 100 g. de nata

Macarons de cigaló:

  • 300 g. de xocolate blanc
  • 100 g. de nata
  • 2 cullerades de cafè soluble
  • Una cullerada de brandi

Macarons de tiramisú:

  • 300 g. de xocolate blanc
  • 100 g. de nata
  • 2 cullerades de cafè soluble
  • Una cullerada de licor Amaretto
Preparació:
En les tres classes de farcit procedirem de la mateixa manera:
Calfar la nata.
Desfer el cafè en la nata (en el cas dels macarons de cigaló i tiramisú)
Incorporar el xocolate a trossos i desfer-lo.
Afegir el brandi (sols per al macarons de cigaló) o Amaretto (als de tiramisú) i integrar-lo.
Posar la crema dins d'una mànega i deixar-la refredar.
Desmoblem els macarons i els omplim amb la crema.
Tapem els macarons.
Per diferenciar els macarons de cigaló, els he pintat amb cafè dissolt en un poc de brandi.
I els de tiramisú els he empolsat amb cacau.
Bon profit!

dilluns, 20 d’abril de 2015

Coca de llima


http://2.bp.blogspot.com/-Z2muHhyxEmk/VGjyso-5kiI/AAAAAAAADmI/txMjb_NQgqQ/s1600/IMG-20141013-WA0022.jpg
Al mes d'abril li ha tocat el torn per al repte "Del blog al plat" a viscA LA CUINA. Desprès de tafanejar bé per tot el blog, m´he decidit per fer la coca de llima. La raó ha estat molt simple, acostume a fer una coca cada setmana per berenar (algunes setmanes en faig dues), així que, quan vaig veure aquesta, ho vaig tindre clar de seguida.
He fet dues versions: una exactament igual que la recepta original, i la meva amb ametla. 
Jo i la meva obsessió amb l'ametla! Si la coca amb farina ja està molt bona, esponjosa i suau, la que he fet amb ametla està per a no parar fins que s'acabe.
Ací vos deixe la recepta:
Ingredients:
  • 4 ous (M)
  • 250 g. de farina (o 150 g. de farina i 100 g. d'ametla molta)
  • Un sobre de llevat Royal
  • 250 g. de sucre
  • 100 ml. de suc de llima  (també he posat la ratlladura d'una llima)
  • 90 ml. de llet
  • 50 ml d'oli de girasol
  • Sucre glas per a empolsar


Preparació:
Preescalfar el forn a 180º.
Separar les clares dels ous i muntar-les a punt de neu amb la mitat del sucre. Reservar.
Muntar els rovells amb la resta del sucre.
Afegir (als rovells) la farina mesclada amb el llevat (i l'ametla, en el cas que decidiu posar-ne), el suc i la ratlladura de llima, la llet i l'oli. Anar integrant-ho tot poc a poc.
Finalment, incorporar les clares muntades amb molta cura perquè no perden volum.
Folrar un motle amb paper de forn i abocar la massa.
Coure al forn durant uns 30 minuts. 
Traure del forn i deixar refredar.
Traure la coca del motle i empolsar amb el sucre glas.


Bon profit!
Sense ametla.
Amb ametla.

dijous, 9 d’abril de 2015

Pasqua 2015 - Cupcakes de galetes "Oreo"

Com de costum, ens hem reunit els amics per passar els dies de Pasqua. Ja vaig contar l'any passat cóm són les nostres Pasqües: paelles per a dinar, xocolate per a berenar, faves sacsades per a sopar, ...
Aquest any hem canviat un poc el menú:
Arròs a banda i ...
... fideuà. Les dues boníssimes.
Uns s'escudellen ...
... i altres prefereixen menjar de la paella.
Desprès ve el cafè i les postres.
Pastís de poma "Liliana".
Pastís de carabassa i xocolate.
Macarons. (Ja us els explicaré amb més temps)
Cupcakes de galetes "Oreo".
Ja havia preparat alguna vegada aquests cupcakes i no ens havien agradat molt, però ara, amb aquesta nova recepta, ens van sorprendre gratament, tant als més menuts com als grans.
Ací teniu la recepta:
Ingredients:
Per a la base:

  • 2 ous (M)
  • 100 g. de sucre
  • 120 g. de farina
  • 100 g. de mantega a temperatura ambient.
  • 30 g. de cacau en pols sense sucre (Valor)
  • Un sobre de llevat Royal
  • Una culleradeta d'extracte de vainilla
  • 120 ml de llet semi desnatada
  • Una cullerada de vinagre
  • 12 galetes Oreo

Per a la crema:

  • 150 g. de mantega a temperatura ambient
  • 100 g. de Philadelphia
  • 300 g. de sucre glas
  • Una culleradeta d'extracte de vainilla
  • 12 galetes Oreo 
  • Galetes Oreo mini per a la decoració
Preparació:
Mesclar la llet amb el vinagre i reservar uns 10 minuts. (Es farà una espècie de iogurt molt líquid)
Preescalfar el forn a 180º.
Separar les clares dels ous i muntar-les a punt de neu. Reservar.
Batre la mantega amb el sucre.
Incorporar els rovells i la vainilla.
Mesclar la farina, el cacau i el llevat. Tamisar bé i afegir-ho a la mescla anterior. Integrar-ho bé.
Triturar les galetes i incorporar-les també.
Afegir ara el sèrum que hem aconseguit mesclant la llet amb el vinagre. Incorporar-lo poc a poc, sense deixar de batre lentament.
Per últim, afegir les clares muntades. Mesclar tot amb moviments lents.
Repartir la massa en càpsules, sense sobrepassar les tres quartes parts.
Coure al forn durant uns 20 minuts aproximadament.
Traure del forn i deixar refredar sobre una reixeta.
Preparem mentrestant la crema:
Batre, a velocitat baixa, la mantega amb el sucre glas.
Afegir el formatge Philadelphia i l'extracte de vainilla. Seguir batent.
Incorporar les galetes triturades i continuar batent fins que aconseguim una crema completament homogènia i fina.
Posar la crema en una mànega i decorar els cupcakes.
Col·locar una galeta Oreo mini en cada cupcake.
Reservar a la nevera.
 Bon profit!
Sempre hi ha temps per a la "becadeta".
I... a preparar el sopar.


Amanida, carn i truites variades.
Tots a taula!
Hem de deixar-ho tot ben net!
Fins l'any que ve!