Etiquetes

diumenge, 12 d’agost de 2012

Pastís de Papallones.

Tots els anys, per aquestes dates, anem a Dènia, a casa de la tia Xelo. Mirem el calendari i quedem un dia en el qual  puguem estar tots i totes, ningú s'ho vol perdre.

 Els més menuts (i els no tant), s'ho passen de meravella a la piscina.
 Així, almenys una vegada al any, ens reunim tots, i... tenim assegurat un dinar insuperable.

En esta família són tots molt bons cuiners, i dels que pensen ... "tu posa bo i eixirà bo"
 Bo no, boníssim.

Per als postres vaig preparar aquest pastís de pinya, refrescant per a un dia tant calorós.
 
Ja fa temps el vaig vore al blog "tartas provocativas", i després al cullerot festuc. El tenia reservat per alguna ocasió especial, com és aquesta.
Pensareu que jo sempre dic que és fàcil, però de veritat que ho és. Sols necessiteu paciència per a la decoració, no és tan complicat com sembla.
Ací teniu la recepta tal i com jo l'he fet.
Ingredients
(per al bescuit):
  • 6 ous
  • un pessic de sal
  • 200 g. de sucre
  • 150 g. de farina
  • 75 g. de farina d'ametla
  • 1 culleradeta de Royal
  • xarop: 50 g. de sucre, 50 ml. d'aigua, 25 ml. de Cointreau
  • un pot de melmelada de maduixa
(per a la crema de pinya):
  • 6 fulles de gelatina
  • una llauna de pinya "en su jugo" (reservar una rodanxa per al decorat)
  • 400 ml. de nata de muntar
  • 150 g. de sucre
(per a la cobertura):
  • 400 ml de nata de muntar
  • 100 g. de sucre
  • 10 g. d'estabilitzant de nata
  • 1 rodanxa de pinya
  • 1 maduixa
  • 1 lima (o llima verda)
  • un grapat de festucs picats (pistatxos)
Preparació
(del bescuit):
Preescalfar el forn a 180º.
Separar les clares dels ous i muntar-les a punt de neu amb el pessic de sal.
Afegir el sucre, seguir batent i abocar els rovells.
Incorporar les farines i el Royal, i mesclar-ho tot bé.
Abocar a un motle de 28 cm. de diàmetre, prèviament untat amb mantega i farina.
Enfornar a 180º durant 40 minuts.
Traure del forn i desmotlar quan estiga fred.
Preparar el xarop amb els 50 ml. d'aigua i els 50 g. de sucre (coure un parell de minuts al foc). Afegir el Cointreau i reservar.
(de la crema):
Posar la gelatina a remull en aigua freda.
Muntar la nata amb el sucre i reservar-la a la nevera.
Escórrer la pinya i triturar-la (recordeu guardar una rodanxa).
Calfar un parell de cullerades del suc de la pinya. Escórrer la gelatina i dissoldre-la amb el suc calent.
Incorporar la gelatina dissolta a la pinya triturada. Barrejar bé.
Barrejar la pinya i la nata i reservar a la nevera.
(de la cobertura):
Muntar la nata amb el sucre i l'estabilitzant. (És difícil de trobar, jo el vaig demanar a maria lunarillos. Podeu muntar-la sense estabilitzant, la nata no quedarà tan ferma però el sabor és el mateix).
Fer les papallones: Tallar la rodanxa de pinya en cinc o sis trossos. Partir cada tros per la mitat per fer dues làmines més fines. Amb les tisores fer uns talls triangulars a la part exterior.
Traure talls fins de la maduixa, que simulen el cos de les papallones.
Tallar la pell de la lima a tires molt fines per fer les antenes.
Muntatge:
Tallar el bescuit en tres parts.
Emborratxar amb xarop i untar amb melmelada de maduixa la primera capa de bescuit.
Repartir la mitat de la crema de pinya i nata per damunt.
Posar la segona capa de bescuit, emborratxar i untar amb melmelada.
Repartir l'altra mitat de crema de pinya i nata.
Posar la tercera capa de bescuit, emborratxar i untar amb melmelada.
(Si la crema de pinya no està encara molt quallada, deixar el pastís a la nevera unes hores abans de cobrir-lo. Es pot posar la roda del motle al voltant, així no es desbordarà la crema).
Cobrir per complet tot el pastís amb la nata muntada.
Decorar amb les papallones i els festucs picats.
Guardar a la nevera fins el moment de servir.


Bon profit!

1 comentari: