Etiquetes

dilluns, 25 de març de 2013

Pastís d'aniversari amb fondant.

Encara que a mi (i a molta gent) no m'agrada gens el fondant, tenia ganes de fer alguna cosa amb aquest ingredient.
Dissabte passat, Andreu, el fill de la meva companya Salomé, va complir anys i... vaig aprofitar l'ocasió per preparar-li un pastís d'aniversari amb aquesta "plastilina comestible".
Us he de confessar que em va resultar molt fàcil preparar el pastís, però... quan va arribar l'hora de treballar el fondant... em va entrar el pànic, podia llançar a perdre tot el pastís si no quedava bé la cobertura.
La veritat és que no va quedar tan mal, per ser el primer, es va clavillar un poc per les vores, però ara ja sé el truc perquè açò no passe.

Ací teniu la recepta:
Ingredients:
Per al bescuit:
  • 8 ous
  • 200 g. de sucre
  • 100 g. de farina
  • 100 g. d'ametla molta
Per a la trufa:
  • 700 ml. de nata (35% MG)
  • 150 g. de xocolate negre.
  • 20 g. de cacau en pols sense sucre
  • 50 g. de sucre
  • 100 g. de sucre glas.
Per a la nata muntada:
  • 500 ml. de nata (35% MG)
  • 100 g. de sucre glas
Muntatge:
  • Fondant dels colors que ens agraden
  • Almívar (100 ml. d'aigua + 100 g. de sucre)
Preparació:
Començar a preparar, un dia o dos abans, la trufa:
Calfar 200 ml. de nata amb 50 g. de sucre.
Retirar del foc quan comence a bullir.
Afegir el cacau en pols i el xocolate a trossos.
Desfer i deixar refredar.
Reservar a la nevera fins el dia següent.
Preparar el bescuit:
Preescalfar el forn a 180º.
Separar les clares i muntar-les a punt de neu.
Sense deixar de batre incorporar el sucre, els rovells, la farina i l'ametla.
Folrar el fons d'un motle d'uns 25-28 cm de diàmetre.
Abocar la quarta part de la massa i coure durant uns 10 minuts.
Repetir la mateixa operació amb tres capes més.
Deixar refredar.
Mesclar el xocolate que tenim desfet (ben fred des del dia anterior) amb 500 ml. de nata (també ben freda, la nata no es munta si no està a baixa temperatura) i 100 g. de sucre glas.
Muntar-ho tot amb la batedora i reservar a la nevera.
Muntar els altres 500 ml. de nata amb 100 g. de sucre glas, i reservar.
Preparar un almívar amb els 100 ml d'aigua i 100 g. de sucre: posar-ho tot junt al foc i bullir uns minuts, fins que el sucre quede desfet.
Muntatge del pastís:
Posar una capa de bescuit.
Banyar amb un poc d'almívar.
Estendre per damunt la mitat de la trufa.
Posar una altra capa de bescuit i mullar-la amb almívar.
Repartir ara la nata muntada.
Posar una capa de bescuit, almívar i trufa.
Acabar amb l'última capa de bescuit i almívar.
Preparar ara la capa de fondant:
Untar-nos les mans amb mantega i amassar un poc el fondant.
Empolsar amb sucre glas una superfície plana.
Posar el fondant damunt i estendre'l amb un corró fins que tinguem suficient per cobrir el pastís. Si queda molt sec i pensem que va a clavillar-se l'untem un poc amb mantega, sols un poc amb les mans.
Posar un poc de trufa, o nata, per damunt del pastís, així el fondant s'apegarà millor.
Estendre el fondant per damunt i ajustar els costats.
Retallar el sobrant.
Tallar les decoracions i col.locar-les per damunt.
Bon profit!
Ací teniu un tros del minipastís que vaig fer amb les sobres de nata i trufa, aquest sols té tres capes de bescuit.

dissabte, 23 de març de 2013

Aperitius

Olives amb gelatina de Martini.

Ingredients:

  • Una llauna d'olives farcides d'anxova
  • 250 ml. de Martini Blanc dolç
  • 1 xorret de ginebra
  • 20 g. de gelatina en fulls.

Preparació:
Hidratar la gelatina en aigua freda.
Posar al foc el Martini i la ginegra.
Calfar un poc, no ha de bullir. Traure del foc.
Escórrer la gelatina i incorporar-la al Martini.
Desfer bé la gelatina.
Omplir uns motles (unes cubiteres poden servir) amb una oliva cadascun.
Abocar la mescla de gelatina i Martini.
Deixar refredar a la nevera, un mínim de 2 hores.
Desmotlar i servir.

Glopet de crema de carabassa amb teula d'avellana.

Per a la crema de carabassa:
Ingredients:

  • 2 cebes
  • 1 all porro
  • 900 g. de carabassa
  • 150 g. de creïlles
  • 750 ml. de caldo de verdures 
  • mantega i oli

Preparació:
Sofregir les cebes i el porro amb una cullerada de mantega i un poc d'oli.
Afegir la carabassa pelada i a trossos, i coure uns minuts més.
Abocar el caldo i deixar que comence a bullir.
Incorporar ara les creïlles pelades i a trossos.
Coure a foc lent uns 30 minuts.
Triturar i colar.

Per a la teula d'avellana:
Ingredients:

  • 50 g. de mantega 
  • 1 clara d'ou
  • 15 g. de farina
  • 50 g. d'avellanes torrades i picades
  • 20 g. de pa ratllat
  • sal Maldon

Preparació:
Fondre la mantega i barrejar-la amb la clara d'ou.
Afegir la farina i mesclar.
Deixar reposar una hora.
Preescalfar el forn a 190º.
Estendre la massa, a tires, sobre una llauna folrada amb paper de forn. (Jo els he donat forma de ferradura, per poder enganxar-les amb la cullereta).
Mesclar les avellanes picades i el pa ratllat.
Repartir la mescla per damunt de les teules .
Per últim salar amb la sal Maldon.
Coure fins que agafen un color daurat.
Deixar refredar abans de traure-les de la llauna.

Servir la crema en gotets o tassetes i decorar amb la teula.

Us confessaré un secret: Si teniu pressa, o simplement no teniu ganes de cuinar, la crema de carabassa de la marca Knorr està boníssima. Tan sols heu d'obrir, calfar i servir.


Borletes de mató i parmesà.

Ingredients:

  • 150 g. de mató (requesón)
  • 35 g. de parmesà ratllat
  • llavors de sèsam
  • Vinagre balsàmic de Mòdena

Preparació:
Barrejar els dos formatges fins que quede una massa homogènia.
Fer borletes i arrebossar-les amb el sèsam.
Reservar a la nevera.
Servir-les sobre el vinagre de Mòdena 

Bon profit!

Les receptes les he tretes, ja fa molt de temps, dels blogs: el cafè de nit i el cullerot festuc.


dimarts, 19 de març de 2013

Cupcakes de carabassa

Felicitats a tots els Joseps, Pepes, Peps, Pepitos, Josés, ... i a totes les Mª Josés, Josefes, Pepes, Pepites, ...  I també a tots els pares.
A mi ja no em queden Pepes a casa (el meu avi i mon pare es deien així), però tinc un Andrés, que és pare, i  com que li agrada molt la carabassa... CUPCAKES DE CARABASSA.
La recepta l'he treta d'un llibre que he comprat fa poc, Las recetas de la pastelería Hummingbird. Té unes receptes delicioses.
Ací vos deixe aquesta:
Ingredients (per a 12 cupcakes):

  • 120 g. de farina
  • 140 g. de sucre
  • 1 cullerada de llevat en pols (Royal)
  • 1 culleradeta de canella
  • Un pessic de sal
  • 40 g de mantega a temperatura ambient
  • 120 ml. de llet sencera
  • 2 ous
  • 200 g. de carabassa bullida o torrada

Per al glassejat:

  • 300 g. de sucre glass
  • 50 g. de mantega a temperatura ambient
  • 125 g. de formatge crema (Philadelphia)

Preparació:
Preescalfar el forn a 170º.
Posar la farina, el sucre, el llevat, la canella, la sal i la mantega en un recipient, (o en la Thermomix).
Batre a velocitat lenta fins que agafe una textura granulosa.
Afegir la llet i continuar batent.
Incorporar el ous i mesclar.
Agregar la carabassa i mesclar-ho tot bé.
Repartir en motles, no sobrepassar les 3/4 parts.

Coure uns 20 minuts.
Traure els cupcakes del forn i deixar que es refreden.
Mentrestant preparar el glassejat:
Batre el sucre amb la mantega a velocitat baixa.
Incorporar el formatge i batre fins que quede una glassa fina.
Reservar a la nevera, si encara estan calents els cupcakes.
Repartir el glassejat per damunt.
I empolsar amb canella.

Bon Profit!

diumenge, 17 de març de 2013

Els amics venen a sopar.

Ja fa un any que vaig començar a escriure al blog. I va ser precisament després del sopar que vam fer a casa amb els amics. Tot un any de compartir experiències a la cuina, i també amb familiars, amics i companys de feina...
Aquest any tenim algunes absències, és molt difícil ajuntar a tots, el pont de falles és molt apropiat per eixir de viatge, però a nosaltres ens va de meravella per poder preparar el sopar.
Ací vos deixe el menú complet de la nit, i... ja aniré publicant les receptes poc a poc.
Aperitius (mentre van arribant els convidats):
Olives amb gelatina de Martini.

Borletes de parmesà i mató amb sèsam.

Glopet de crema de carabassa amb teula d'avellana.
A la taula..., anem a servir el sopar.

Entrants:
Amanida de pera, pernil i parmesà.

Farcellets de foie i ceba caramelitzada.
Molinets de sobrassada i mel.

Carxofes farcides.

Mandonguilles de carn.

El plat principal:
Bacallà confitat.

I de postres... un plat combinat: 
Pastís Nutella,
Gelat de vainilla i nous,
Pastís d'ametla i poma,
Flam de cafè, i
Pastís de formatge New York.

Adeeeeuuuu!  Fins l'any que ve!
(Disculpeu la poca qualitat de les fotos).

diumenge, 10 de març de 2013

Charlotte de maduixa

Ara que hi ha moltes maduixes al mercat... aquesta és una manera de menjar-les. Aquest pastís és prou ràpid de preparar i no necessita forn.
Ingredients:

  • 12 fulles de gelatina
  • 500 g. de maduixes (més algunes per a decorar)
  • 400 g. de sucre
  • el suc d'una llima
  • 2 iogurts naturals
  • 800 g. de nata 35% MG
  • un paquet de bescuits de soletilla
  • 50 g. de mantega
  • sirope o melmelada de maduixa

Preparació:
Muntar la nata i reservar-la a la nevera.
Posar la gelatina a hidratar en aigua freda.
Triturar les maduixes amb el sucre i el suc de llima.
Posar-ho al foc i calfar sense que arribe a bullir.
Escórrer la gelatina i desfer-la en la mescla anterior.
Deixar refredar.
Mentrestant tallar les puntes de les soletilles i folrar un motle amb elles.
Desfer les puntes i els bescuits que ens han sobrat, i amassar-ho amb la mantega.
Formar la base amb aquesta massa. 
Afegir els iogurts a la mescla de maduixes, remenar bé.
Incorporar la nata i integrar-la amb moviments envolvents.
Abocar la mescla al motle.
Deixar a la nevera fins que qualle.
Decorar amb maduixes a làmines i sirope de maduixa.

Bon profit!