Etiquetes

dimarts, 6 de gener de 2015

Galette des Rois

Enguany no he preparat el tradicional tortell, he fet aquesta Galette des Rois (Pastís de Reis), més ràpid i molt bo també. Jo diria que he invertit més temps en explicar la seva preparació que en fer-lo, així que el proper any vos anime a preparar-lo a casa.
La galette des Rois és un pastís de pasta de full farcit de frangipane (una mescla de crema pastissera i crema d'ametla), i és tradició consumir-lo els primers dies de l'any al nord de França.  S'acompanya d'una corona de paper i s'amaga també una fava en l'interior. La diferència amb el tortell és que qui troba la fava es converteix en el rei del dia, no és qui paga el tortell.
Anem amb la recepta:
Ingredients:
Per a la crema pastissera:

  • 250 ml. de llet
  • 1/2 baina de vainilla
  • 2 rovells d'ou
  • 65 g. de sucre
  • 30 g. de Maizena

Per a la crema d'ametla:

  • 100 g. d'ametla molta
  • 100 g. de mantega a temperatura ambient
  • 100 g. de sucre
  • 2 ous

Per al muntatge:

  • Dues làmines de pasta de full.
  • Un ou 
  • Dues cullerades d'aigua
  • Una cullerada de sucre
Preparació:
Preparar primer la crema pastissera:
Posar la llet i la vainilla (oberta per la mitat) en un cassó al foc.
Quan comence a bullir ho retirem del foc i reservem.
En un altre cassó posem els rovells, el sucre i la maizena.
Remenem bé.
Passar la llet per un colador i abocar-la, a poc a poc, sobre aquesta mescla, sense deixar de remenar.
Ho portem al foc i ho coem a foc mitjà, fins que quede una crema espesa.
Reservar la crema tapada amb paper film (el paper ha de tocar la superfície).
Continuem ara amb la crema d'ametla:
Mesclar la mantega amb el sucre. Batem fins que quede cremós.
Afegir l'ametla i remenar bé.
Incorporar els ous batuts.
Batre bé amb les varetes fins obtindre una crema suau.
Afegir ara la crema pastissera i mesclar-ho tot junt fins que quede homogeni.
Anem ara al muntatge de la galette:
Preescalfar el forn a 200º (calor dalt i baix amb aire).
Agafar una de les làmines de pasta de full i posar-la sobre una safata que puga anar al forn. Si la pasta és quadrada, la tallarem en forma redona.
Untar amb ou batut la vora.
Distribuir la crema frangipane per damunt, deixar lliure la vora untada amb ou.
Col·locar l'altra làmina de pasta de full sobre la crema.
Pressionar sobre la vora i doblar-la de fora cap a dins.
Amb un ganivet dibuixar unes línies. Podeu fer el dibuix que més vos agrade.
Untar amb ou tota la superfície i fer uns quants forats.
Coure al forn durant uns 25 o 30 minuts.
Quan falten 5 minuts de cocció, bullir dues cullerades d'aigua amb una de sucre (pot ser al microones durant 10 o 15 segons), i pinzellar tota la superfície de la galette, per tal que quede brillant.
Deixar que acabe de coure's 5 minuts més.
A menjar sense por, que no hi ha fava.
Bon profit!


2 comentaris:

  1. Té una pinta deliciosa! El farcit suposo que és molt dolç, oi? M'agrada molt trobar receptes d'altres països, doncs trobo molt interessant conèixer la seva manera de fer a la cuina, i si hi han similituds amb la nostra o no, tenint en compte, en el cas de França, la seva proximitat. Una abraçada i Bon Any Nou!

    ResponElimina
  2. El frangipane m'encanta, amb el gustet de l'ametlla, mmm.... i també li pots amagar la fava i el Rei, jijiji... Una opció deliciosa!

    ResponElimina